2023. jún. 11. Vasárnap
19.95°C

Elemzések

Kibukott, miért égető, hogy megérkezzenek az uniós források

euroA friss Eurobarométer felmérés szerint Magyarországon a bürokráciával nagyjából kibékült már a lakosság, de rengetegen szakpolitikai területen várnak reformot az Európai Uniótól. Ráadásul (bár a magyar kormány még nem tudta felszabadítani sem a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz, sem a hétéves uniós költségvetés forrásait) a lakosság nagy része az EU-tól várja, hogy az egészségügyet és az oktatást megreformálja.

Valósággá válhat a kormány megdöbbentő jóslata

kassza2A következő hónapokban a bázishatások, az üzemanyagárak enyhülése és egyes élelmiszertermékekre bejelentett árcsökkentés miatt az infláció fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére számítunk – fogalmazott az Indexnek Horváth András. A Magyar Bankholding vezető elemzőjének véleményét osztja Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője is. Az inflációs fordulat megtörténhetett.

Hogyan lehet likvidálni a magyar gazdaság első számú közellenségét

graf1Tartós gazdasági károkat okozna, ha a kormány gyorsan állítaná helyre az egyensúlyt – állítja Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, aki emlékeztetett rá, hogy 2009-ben egy év alatt 6,4 százalékponttal csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya, és a következményeket évekig nyögte utána Magyarország.