2023. jún. 6. Kedd
22.16°C

Érdekességek

Egyre csökken a balatoni szabadstrandok száma

Siófokon a 20-30 méter széles part mindenhol füves, a legtöbb részen nagy fák nyújtanak hűs árnyékot. A kiépített, lépcsős lejárókon megközelíthető vízpartot kisebb közökön, utcákon keresztül lehet megközelíteni a sétányról. Ezeknél a bejáratoknál működnek a büfék, mosdók, sportszerkölcsönzők. De – egyelőre – nemcsak Siófokon tudunk szabadstrandon fürdeni a Balatonban.

„Vízállásjelentés” – mi lesz velünk nyáron?

Az átlagosnál 50 százalékkal több eső hullott idén májusban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a többletvíz egy jelentős részét sikerült visszatartani. Nem tudni, hogy mit hoz a nyár, de az biztos, hogy tavalyihoz képest most sokkal jobbak a vízállások – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Új versenypálya épült a Balaton mellett

Hivatalosan is megnyitották a Balaton Park elnevezésű versenypályát Balatonfőkajáron, a létesítményben a Forma-1-en és a gyorsaságimotoros-vb futamain kívül bármilyen autó- és motorsport eseményt meg tudnak rendezni.

Gólyakiállítás nyílt Bodrogkereszttúron

Gólyavédelmi Központ nyitotta meg kapuit a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bodrogkeresztúron, ahol 180 négyzetméteren várja a látogatókat egy interaktív, gólyákról szóló tárlat - tájékoztatta az MTI-t a Zöld Kör természetvédelmi egyesület.

Hét megyére kiterjedő szúnyogirtás kezdődik

A héten hét vármegyében, csaknem tízezer hektáron védekeznek a szakemberek a szúnyogok ellen. A vizes élőhelyek közelében lárvagyérítés lesz, míg huszonnyolc településen már a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket végeznek – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Jön az épületek energiatanúsítványának átalakítása

energtanusitMódosítják az épületek energiatanúsítványáról szóló szabályokat. Eladás esetén nem lesz kötelező elkészíttetni a tanúsítványt, de a vevő kérésére át kell adni. A jelenleginél várhatóan alaposabb és érhetőbb is lesz. Úgy tudjuk, az erről szóló rendelet már csak a megjelenésre vár.

Fiókareptetési időszak: erre vigyázzunk!

varjuJúnius közepéig lehet számítani a lakott településeken – elsősorban a dolmányos varjaktól – ellenséges, támadó viselkedésre, ugyanis április végétől akár addig eltarthat a fajnál a fiókareptetés időszaka.

90 milliárd forint értékű természetvédelmi beruházás

hortobagy0A természeti örökség megőrzése érdekében az elmúlt tizenkét évben Magyarország korábban nem tapasztalt mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat – mondta az agrárminiszter pénteken a Hortobágyon, az ország első nemzeti parkja alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.