Új tanulmányában összegzi lakhatási mintaprogramjai tapasztalatait a Habitat for Humanity Magyarország


Sürgős, rendszerszintű beavatkozásra és célzott állami támogatásokra van szükség ahhoz, hogy a súlyosan leromlott állapotú lakásokban élő emberek tömegének legyen esélye a méltó életkörülmények megteremtéséhez – hívja fel a figyelmet legújabb tanulmányában a Habitat for Humanity Magyarország. A szervezet két mintaprogramja működéséből von le hosszú távú következtetéseket, valamint jelzi, hogy a lakhatási szegénységgel foglalkozó civil szervezetek munkájukkal próbálják kitölteni azokat a réseket, ahová a kormányzati intézkedések és programok nem jutnak el.

2023. május 5-én mutatta be legújabb tanulmányát a Habitat for Humanity Magyarország ‘Kitölteni a réseket: A szociális lakásfelújítási programok (hiányzó) építőelemei’ címmel a Bolygó közösségi térben. A kiadvány két lakhatási program mentén világít rá a rossz lakáskörülmények mögött meghúzódó rendszerszintű problémákra. A Habitat TÁMASZ programja rászoruló családok, elsősorban magántulajdonú ingatlanjainak karbantartását, kisebb felújítását teszi lehetővé, míg az Újpest Kapuja térségmegújítási és városrehabilitációs projektben elsősorban az önkormányzati bérlakások és lakókörnyezetük fejlesztéséhez kapcsolódó szociális munkán van a hangsúly.

„Több millió ember él ma Magyarországon leromlott ingatlanokban, lakhatási szegénységben, akik különböző jellegű és mértékű nehézségekkel küzdenek. Sajnos jelenleg szinte semmilyen célzott támogatást nem nyújt az állam a probléma kezelésére, a rekordmagas infláció és energiaárak ellenére sem – mondja Feldmár Nóra, a Habitat szakpolitikai munkatársa. – A szociális törvény 2022-es módosításával az állam azt is kijelentette, hogy az emberek iránti gondoskodásban a saját felelősségét minimálisnak ítéli meg.”

A 66 oldalas tanulmány többek között felméri a lakáskörülményeket befolyásoló tényezőket, megemlít két működő projektet, 

Újpest Kapuja VEKOP projekt – Jelenlét típusú szociális munka

TÁMASZ program – Kisléptékű felújítások és karbantartási munkák támogatása

majd az utolsó fejezetben szakpolitikai javaslatokat ír le szociális lakásfelújítási programokhoz

A teljes tanulmány ezen a linken olvasható

Hirdetés