balaicz zoltan01A helyi iparűzési adó egész éves bevételét is meghaladó összegben emelkedik jövőre Zalaegerszeg energiaszámlája, ezért intézmények működésének átszervezéséről és energiatakarékossági lépésekről döntött a város közgyűlése.

A testületi ülést követő sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester (képünkön) elmondta, hogy az energiaválság következményeként 2023-ban várhatóan 6,6 milliárd forinttal nő Zalaegerszeg energiaköltsége, ebből 1,6 milliárd az intézményeket, 5 milliárd pedig az önkormányzati cégeket érinti. Ez utóbbiak közül csak a Zalavíz Zrt. energiaköltsége 3,6 milliárddal növekszik, a közösségi közlekedés veszteségfinanszírozása eléri az egymilliárd forintot, az idei egész éves 120 millió forint után jövőre pedig egymilliárdra emelkedne a közvilágításra fordítandó kiadás.

Mindezekkel szemben a város idén 3,8 milliárd forint hipa-bevétellel számolt, ami a gazdaság erősödésének köszönhetően várhatóan 4,8 milliárd lesz, jövőre pedig 5,4 milliárddal tervezik az éves bevételt. Felelős és takarékos gazdálkodásra törekszik a város, ezért az idén befolyó plusz egymilliárdot tartalékba helyezik, a megtakarítások érdekében pedig 35 pontos intézkedésjavaslatot fogadott el a közgyűlés.

Minden intézmény és városi cég esetében 25 százalék energiamegtakarítást vár el a vezetés. Alapelv, hogy „bármekkora is a baj, az alapszolgáltatásoknak működnie kell”, vagyis nem zárnak be az oktatási, nevelési, egészségügyi, szociális és idősgondozó intézmények, illetve nem terveznek elbocsátásokat, mind az 1800 önkormányzati dolgozó álláshelyét meg akarják őrizni. A városnak év végén lejár az eddigi villamosáram-szerződése, de a jövő év októberéig tart a korábban még kedvező áron kötött gázszerződése.

A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház az előadások előrehozatalával – így április közepi évadzárással – folyamatosan működni tud – mondta a polgármester. A közművelődési intézmények közül a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központba helyeznek át tavaszig szinte minden rendezvényt, a könyvtárak közül is csak a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szolgálja majd ki az olvasókat.

Az év végéig biztosan nyitva tart a nemrég átadott új uszodakomplexum, a helyzetét minden negyedévben felülvizsgálják. A Göcseji Falumúzeum is látogatható, a városi sportcsarnok azonban csak a rendezvények idejére nyit ki, az edzéseket másutt tartják a sportegyesületek. A ZTE Arénában is mindvégig megtartják a mérkőzéseket, és az idén átadott Alsóerdei Sport- és Élménypark is fogadja a látogatókat. Megtartják az adventi vásárt, de idén nem lesz korcsolyapálya, állami támogatásnak köszönhetően azonban a Kvártélyházban jövőre is lesznek szabadtéri nyári színházi előadások.

A közgyűlés a szociális támogatási rendszer átalakításáról is döntött, jelentősen kiszélesítve azok körét, akik jogosultak lehetnek az igénylésre. Két részletre bontva összesen százmillió forintos támogatási csomagot dolgoztak ki, amelynek keretéből tűzifára, szociális krízishelyzetre, gáz-, illetve áramköltségekre nyújtanak segítséget a rászorulóknak.

A közgyűlés döntött a parkolási bérletek és jegyek árának emeléséről is, januártól 20-30 százalékkal többe kerül a parkolás. De a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek, vagyis az elektromos hajtású, illetve hibrid autók ingyenes parkolásának lehetősége már november 1-től megszűnik Zalaegerszegen.

Hirdetés