vilagitasA főpolgármester hivatalosan még nem tud róla, hogy Budapest kap-e központi támogatást a megnövekedett energiaköltségeire.

Karácsony Gergely az InfoRádiónak azt mondta: bár a főváros és a kormány között voltak tárgyalások, hivatalosan nem értesítették arról, hogy Budapest kaphat-e támogatást. Mint fogalmazott, csak egy általános megerősítést hallott, hogy segíti a kormány az önkormányzatokat a rezsiszámlák kifizetésében, meg pletykákat, de azzal meg nem foglalkozik.

A főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy már az is több tízmilliárdos segítség lenne, ha a kormány az önkormányzatok által befizetett energiaszámlák áfáját visszaadná az önkormányzatoknak. „Reméljük, hogy a kormány belátja, ahogy Európában szinte mindenhol védett fogyasztók az önkormányzatok, a magyar önkormányzatokat sem lehet magukra hagyni ebben az energiakrízisben" – mondta Karácsony Gergely.

Mint elmondta, részt vettek egy tárgyalási folyamatban, ahol minden részletet megosztottak a kormánnyal, és kiemelték, hogy a főváros által felhasznált villamos energia nyolcvan százalékban olyan alapvető közszolgáltatásokra megy, mint a tömegközlekedés, a közvilágítás és a vízszolgáltatás. „Ezen spórolni csak nagyon szélsőséges esetben kellene, mert a közszolgáltatások visszafogása mélyítené a gazdasági válságot" – hangsúlyozta a politikus, és hozzátette, szerinte nincs olyan önkormányzat sehol a világon, amely egyedül képes lenne megoldani egy ilyen globális problémát, mint ez az energiakrízis.

Hirdetés