ures zsebA nemzetgazdasági tárca információi szerint jelenleg 11 önkormányzat áll adósságrendezési eljárás alatt. Jövőre ezeknek a településeknek az adósságkonszolidációjára 4 milliárdot szán a központi költségvetés. Az adósságkonszolidációra nemrég megszavazott plusz 60 milliárdos összegből az átvállalásra kerülő ügyletek számának csökkentése érdekében egyes, kisebb összegű, illetve jellegük miatt át nem vállható ügyleteket konszolidálja az állam előtörlesztéssel. A szállítói tartozásokat nem vállalja át az állam – írja a Világgazdaság.

Információink szerint jelenleg 11 önkormányzat áll adósságrendezési eljárás alatt – közölte lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezek a települések a következőek: Abádszalók, Gelse, Kiscsécs, Kőtelek, Nagykinizs, Nyírkarász, Pölöskefő, Tiszabő, Tiszabura, Szentistvánbaksa és Versend. A települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatások jogcíme a tervezet szerint 64 milliárd forintos keretet tartalmaz. Ebből 4 milliárd forint a jelenleg adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzatok adósságkonszolidációjának fedezetéül szolgál, melyre az adósságrendezési eljárás lezárását követő 60 napon belül kerül sor. Az említett 11 önkormányzat fennálló adósságának összege az eljárás során még változhat.

A jelenleg mintegy 430 milliárdos még meglévő önkormányzati adósságállomány konszolidálásánál az e heti módosítás parlamenti elfogadásával 60 milliárd forintot fordítanak a Magyar Államkincstár által kiutalandó törlesztési célú támogatások fedezetéül. Az NGM lapunkkal közölte, hogy az 5 ezer fő feletti önkormányzatok 2013. I. félévében lezajlott adósságátvállalása során a kisebb összegű (250 millió forint alatti) ügyleteket a kincstár törlesztési célú támogatással előtörlesztette, annak érdekében, hogy a lényegesen összetettebb és időigényesebb átvállalási szerződések száma csökkenthető legyen.

Tekintettel arra, hogy a 2014. évi adósságkonszolidáció során a korábbihoz hasonló nagyságrendű ügyletszám várható, míg a végrehajtásra rendelkezésre álló idő rövidebb, így a konszolidáció határidőn belüli végrehajthatósága érdekében ismételten szükséges az átvállalandó ügyletek számának csökkentése. Elsősorban az ennek érdekében előtörlesztendő adósságelemek visszafizetésére szolgál ezen, a 2014. évi költségvetési törvény-javaslatban található, „A települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatások” című 64 milliárd forintos keret, melyből a 2014. évi konszolidáció során történő előtörlesztést 60 milliárd forint fedezi. Az előtörlesztendő ügyletekre vonatkozó értékhatárokat az adósságkonszolidáció részletes szabályait tartalmazó, a 2014. évi költségvetési törvény-javaslathoz benyújtandó  módosító javaslat fogja meghatározni.

A tárca közlése szerint a 2014. évi adósságkonszolidáció során az önkormányzatok halasztott fizetési, részletfizetési és lízing ügyleteit is konszolidálják. Ezen ügyletek állam általi átvállalása azonban technikailag nem lehetséges, így ezek adósságkonszolidációját az állam várhatóan a kincstár általi előtörlesztéssel fogja végrehajtani. A 60 milliárd forintos keret egy része az ilyen típusú ügyletek (értékhatártól független) visszafizetését fogja szolgálni.

A 2014. évi adósságkonszolidáció a kormányhatározatban foglaltakkal összhangban a települési önkormányzatok és társulásaik, pénzügyi intézmények felé fennálló tartozásaira fog kiterjedni, a szállítói tartozásokra nem.

Hirdetés