navracsics_tibor03A kormány megalakulása óta azon dolgozik, hogy tiszta viszonyokat teremtsen a közigazgatásban, ezért indították az államreformot, azon belül az államigazgatási és önkormányzati reformot. Tiszta viszonyokra van szükség a közigazgatásban, s ennek a tiszta elszámolás az alapja.

Ezt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondta az ötezer lakosúnál kisebb veszprémi települések vezetőinek az adósságrendezésről tartott fórum előtt – tudósított az MTI. Fontos volt, úgymond, hogy olyan viszony alakuljon ki az önkormányzatok és az államigazgatás között, amely a pontos feladatelhatároláson, a pontos intézményi elhatároláson és a pontos elszámoláson alapul. Az elmúlt két évben pontosan definiálták, mely feladatokat lát el a jövőben az államigazgatás, és melyeket az önkormányzatok; az államigazgatásban az intézményépítési folyamat a január elsejével működésbe lépő járási hivatalokkal véget ér.

Navracsics Tibor a pontos elszámolásról azt mondta: szakítani akartak a korábbi évek azon gyakorlatával, hogy "a kormány meglehetősen bőkezűen osztott feladatokat az önkormányzatokra, azonban meglehetősen szűkkeblű volt akkor, amikor a feladatok ellátásához szükséges anyagi fedezetet is biztosítani kellett volna". Az önkormányzatok, ha el akarták látni azokat a feladatokat, amelyeket jogszabály tett számukra kötelezővé, vagy a helyi közösség várt el tőlük, akkor egyre inkább "adósságcsapdába sétáltak". A pontos elszámolás ideje most eljött.

A tiszta viszonyok megteremtésének fontos része az önkormányzatok kimentése az adósságcsapdából – vette át a szót Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én bejelentette: az 5000 lakosnál kisebb települések adósságát teljes egészében átvállalja a kormány. Ez több mint 1600 önkormányzatot érint, becslések szerint 100 milliárd forintot tesz ki.

Az érintett településeknek a 2012. december 12-ei állapot szerint december 17-éig kell az államkincstáron át a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Belügyminisztériumnak jelentést készíteniük adósságaikról, ebben a hitel, a kölcsön, a kötvény, a váltó és járulékaik szerepelhetnek. A nemzetgazdasági tárca december 20-áig összesíti a beérkezett adatokat, s 28-án kifizetik a hitelezőknek a tartozásokat.

Az adósságátvállalás az 5000 fő felettiekkel együtt 1857 önkormányzatot érint, és több mint 600 milliárd forintot jelent. Az ötezer fő feletti településeknek január 11-éig kell adatot szolgáltatniuk, február 28-áig megállapodásokat kötnek velük, az után rendezik adósságukat, amelynek mértéke 40-70 százalék között lesz, az iparűzési adó erősségtől függően.

Az 5000 fő alatti települések esetében a vállalkozási célú tartozásoknál 40 százalékos adósságátvállalás jöhet szóba, ez mindössze 20 önkormányzatot érint - válaszolta egy kérdésre az államtitkár, majd kitért arra: az önkormányzati és a stabilitási törvényben vannak olyan szigorítások, amelyek megakadályozzák, hogy az önkormányzatok újra eladósodjanak, a kincstár pedig ellenőrzi az adósságkiváltás folyamatát. Az adósságátvállalás kilencmillió embert érint, s mindössze egymillió ember él olyan településen, amely nem adósodott el, utóbbiak számára kidolgoznak egy kedvezményes, zártkörű pályázati rendszert.

Hirdetés