nyiregyhaza varoshazaKöltségcsökkentő intézkedéseket vezet be saját tulajdonú szociális és kulturális intézményeinél az energiaárak emelkedése miatt a nyíregyházi önkormányzat – így döntött a város közgyűlése.

A tizenhárom igen, hét nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadott előterjesztés szerint – az idei fogyasztási adatok alapján és változatlan energiafelhasználási adatok mellett – a jelenlegi nettó kétmilliárd forintról 2023-ra körülbelül több mint nettó 12 milliárd forintra emelkedik az önkormányzat, az általa fenntartott intézmények, illetve a saját tulajdonú gazdasági társaságok áram-, távhő- és gázfogyasztási költsége.

A tervezett takarékossági intézkedések között szerepel egyes kulturális intézmények, illetve a polgármesteri hivatal két épületszárnyának ideiglenes lezárása, épületeik temperálása és télesítése is. A tervek szerint az érintett helyiségekben dolgozókat más, kisebb energiafogyasztású épületrészekbe költöztetik át, valamint vizsgálják az önkormányzat költségvetési intézményeinél és gazdasági társaságainál az otthoni munkavégzés bevezetésnek lehetőségét.

Az előterjesztés szerint az október elején bezárt városi uszoda és két kisebb fürdő után január 9-étől a sóstógyógyfürdői élményfürdő sem fogad majd látogatókat. A Continental Aréna, a városi múzeum, a művelődési központ, valamint a megyei és városi könyvtár központi épületei, telephelyei és közösségi házai november 1-től zárnak, a Bencs Villa december 1-től, a Móricz Zsigmond Színház pedig december 6-tól. Januártól nem működik a jégpálya, a Nyíregyházi Állatpark november 7-től rövidített nyitva tartással délelőtt tíz órától délután három óráig látogatható, a három állatkerti szállodából pedig csak a Hotel Dzsungel fogad majd vendégeket.

Az önkormányzat szociális, gyermekjóléti, köznevelési és egészségügyi alapszolgáltatásai továbbra is megmaradnak, egyes feladatokat és szolgáltatásokat átköltözésekkel meghatározott telephelyekre vonnak össze. Ami a közvilágítást illeti, a közlekedési csomópontok és gyalogátkelőhelyek folyamatos megvilágítása nem változik, az önkormányzat a világítótestek számának csökkentésével tervez megtakarítást elérni. A szociális és kulturális intézményi rendszert érintő takarékossági intézkedések végrehajtásával az előzetes kalkulációk alapján közel ötszázmillió forintot lehet megtakarítani.

Kovács Ferenc, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere az ülésen elmondta, hogy a helyhatóság már augusztusban megkezdte a takarékossági terv kidolgozását, amely várhatóan év végéig lesz érvényben. A jövő évi tervezést az intézményeknél elindított energiamonitoring és a folyamatban lévő villanyáram-beszerzés is befolyásolja, a 2023-as energiaköltségek pontosabb számait várhatóan a novemberi közgyűlésen ismerhetik meg a képviselők.

Hirdetés