banaiAz önkormányzatok adósságából sem a szállítói tartozásokat, sem az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket nem veszi át az állam, átvállalja ugyanakkor a magánszemélyektől felvett kölcsönöket - mondta Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfői ülésén – erről az Inforadio számolt be.

A testület megtárgyalta az idei költségvetéshez a nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett módosítást, és azt 16 igen szavazattal, 5 ellenében általános vitára alkalmasnak találta. 

Az előterjesztés egyebek mellett az önkormányzati hitelek átvállalását, az előtörlesztésükhöz biztosított támogatást, az MNV hatékonyabb forrásbevonását, valamint a Kossuth tér átalakítását érinti. A javaslat a büdzsé fő számait módosítja ugyan, de az uniós elszámolású ESA-egyenlegen nem változtat. 

Az államtitkár az ülésen közölte azt is: az ötezer feletti lakosságszámú települések adósságát 40-70 százalék között vállalná át az állam - ez jövőre várható -, az iparűzésiadó-bevételek függvényében. Elmondta azt is, hogy az egészségügyhöz kapcsolódó adósságokat külön kezeli majd a kormány.

A bizottság ülésén ellenzéki képviselők kifogásolták a többi közt azt, hogy az állam különbséget tesz az ötezer fő feletti és alatti települések között az adósság meghatározása tekintetében, a nagyobbaknál a szeptember 30-án fennálló adósság rendezésével foglalkozik. 

Veres János (MSZP) és Nyikos László (Jobbik) egyaránt hiányolta az adósságátvétel folyamatának ellenőrzését, kifogásolta, hogy ennek intézményét nem jelölte ki az állam. Puskás Imre (Fidesz) ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem kell rászabadítani az önkormányzatokra az Állami Számvevőszéket vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, mert a helyhatóságok folyamatos kontroll alatt vannak. Szerinte az önkormányzatok levegőhöz juttatását jelenti a javaslat.

Több ellenzéki képviselő is kifogásolta, hogy már többedik alkalommal módosul az idei költségvetés, erre válaszként Babák Mihály (Fidesz) becsületesnek és tisztességesnek nevezte, hogy az évközi változások a büdzsében is megjelennek

Hirdetés