schmidt jenoSchmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke szerint 2023 októberéig „kiszámíthatóbb lesz az élet”, bár az még egyelőre kérdéses, olcsóbb lehet-e a gáz jövő júniusban.

Az Energiaügyi Minisztérium közleményéből kiderül, hogy jövőre nagy mértékben csökkennek, a jelenlegi szint csaknem felére esetnek vissza a települések és intézményeik távhődíjai a földgázalapú szolgáltatóknál.

A szaktárca háromnegyed évre, vagyis 2023 szeptember végéig rögzíti a mostaninál lényegesen alacsonyabb szinten az önkormányzatok és intézményeik távhődíjának árát a földgázalapú szolgáltatóknál.

Schmidt Jenő szerint ez azért jó az önkormányzatoknak, mert a távhő tekintetében a valós díj és a megállapított lakossági díj közötti részt valakinek fizetnie kell, s a távhő nagy része gáz, ezért determinált volt a veszteség.

Ez azt jelenti, hogy 2023 októberéig „kiszámíthatóbb lesz az élet”, illetve az önkormányzati szektornak kevesebb pénzt kell „beletennie” mindebbe, bár az még egyelőre kérdéses, olcsóbb lehet-e a gáz jövő júniusban – írta az Infostart.

A fejlesztések csak uniós forrásból valósulhatnak meg

Ám a fenti intézkedés nem jelent megoldást azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem távhővel fűtik intézményeiket, s a miniszter január 10-ig fogja kihirdetni, hogy melyik önkormányzat pontosan mekkora kompenzációt kap.

A 2023-as költségvetési törvény módosításába már a plusz költségeket is beépítették, így például szerepel benne, mennyi lesz a közvilágítás díja ahelyett, mint ami a nyári költségvetési tervezetben volt. Továbbá a különböző feladatok támogatásának összegébe kerül beépítésre a gáz és a villamosenergia árának növekedéséből származó költségek finanszírozása.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, hogy az önkormányzatok hasonlóan nehéz évre számíthatnak jövőre is, a fejlesztések pedig csak uniós forrásból valósulhatnak meg.

Hirdetés