pinterVizsgálja a Belügyminisztérium, hogy felelősen gazdálkodtak-e az önkormányzati cégek. Pintér Sándor tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jövőre fejeződhet be az átvilágítás. Addig is tart az adósságkonszolidáció, az állam február végéig átvállalja az önkormányzatok tartozásait.

A hulladékszállítás vagy például a városi közlekedés megszervezése a feladata azoknak az önkormányzati cégeknek, amely adósságokat halmoztak fel. A belügyminiszter úgy fogalmazott: megvizsgálják, hogy az érintett önkormányzatok a "jó gazda gondosságával" vezették-e ezeket a vállalatokat.

Jelenleg az információgyűjtés zajlik, a településeknek "személyre szabott", több oldalas kérdőívet küldenek ki. Pintér Sándor úgy véli, 2014-ben már látni fogják, hogy mire költötték az önkormányzatok a pénzt és a kötelező szolgáltatásokat hogyan lehetne olcsóbban, jobb minőségben ellátni, illetve melyik megoldás hozza a legtöbb hasznot az állampolgároknak.

A belügyminiszter emlékeztetett: voltak olyan önkormányzati feladatok, amelyeket már korábban átvállalt a kormányzat, ilyen például a kórházak működtetése, amelyet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet vett át. A miniszter azonban arról is beszélt, hogy a vállalatok állami átvétele nem minden esetben oldja meg a problémát. Például szerinte nem volna szerencsés, ha Budapestről mondanák meg, milyen legyen valamelyik településen a helyi közlekedés. Ugyanakkor elképzelhető, hogy más típusú cégeknél - például a tárcához kerülő vízügy vagy hulladékgazdálkodás esetében - az önkormányzatoknál nagyobb, központi szervezet általi irányítás megfelelő volna.

A korábbi időszakban az egyes önkormányzatok eltérő teljesítményt nyújtottak. Van, amelyik egyáltalán nem vett fel hitelt és vannak olyanok is, amelyek nagyon eladósodtak. A kormány azonban a jól gazdálkodó önkormányzatokat is támogatja - hangsúlyozta Pintér Sándor.

Bejelentette: a helyhatóságok 10 milliárd forintot kapnak fejlesztésre jövőre, sőt azután is. A jövő évi költségvetésben 10 milliárd forint szerepel arra, hogy azokat az önkormányzatokat is támogassák, akik nem vettek fel hitelt, nem adósodtak el és a hozzájárulást - a tervek szerint - 2015-ben, és 2016-ban is megkapják. Ezek az önkormányzatok a pályázati elbírálásoknál is előnyben részesülhetnek majd.

Hirdetés