bpesteA fővárosi önkormányzat beruházásainak finanszírozásához összesen 20 milliárdos hitelt vesz fel az OTP Banktól. A hitelre a hiányos költségvetés miatt van szükség – írja a napi.hu.

Összesen 20 milliárd forint fejlesztési hitelt vesz fel a fővárosi önkormányzat azOTP Bank Nyrt.-től. A hitelfelvételre tavaly karácsony előtt - az idei fővárosi költségvetés elfogadása előtt - írt ki Budapest önkormányzata közbeszerzést hat részben: három 5 milliárdos, egy 3 milliárdos és két egymilliárdos hitelkeret biztosítására -derül kiaz uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

Az OTP Bank pályázott egyedüliként minden részre, két 5 milliárdos hitelre nem is jelentkezett más pénzintézet, míg a harmadik ötmilliárdos kölcsönre az Erste Bank Hungary Zrt. tett még ajánlatot. A kisebb összegű hitelek folyósítására pedig a K&H Bank Zrt. nyújtott be ajánlatot az OTP mellett. A főváros végül mindegyik részben az OTP-t hirdette ki győztesnek április végén. A 20 milliárdos hitelfelvétel költsége a kamattal együtt nettó 6,6 milliárd forintba kerül az önkormányzatnak.

A kormány jóváhagyása is kell

A főváros június 5-én már aláírta a hitelszerződéseket, azonban a hatályba lépésükhöz - Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011-es törvény alapján - a kormány hozzájárulása szükséges.

A fővárosi közgyűlés februárban fogadta a költségvetési bevételeket összesen 246,7 milliárd forintban állapította meg, a költségvetési kiadásoknál pedig 316,5 milliárd forinttal kalkulált. Mivel törvényben szabályozzák, hogy hiány nem tervezhető, az önkormányzat a bevételi főösszeghez 49,7 milliárd forint maradványt vesz igénybe, illetve megszüntet betétet, továbbá 20 milliárdos hitelt vesz fel - írta az idei fővárosi költségvetés elfogadásakor az MTI.

Tarlós: nem hangzik túl jól

A 20 milliárdos hitelfelvétel persze nem hangzik túl jól, de ha abból indulunk ki, hogy ez egy fejlesztési hitel, továbbá azzal folytatjuk, hogy amikor 2010-ben átvettük a fővárost, akkor a fejlesztési forráshiány éppen 60 milliárd volt, akkor már másképp néz ki a dolog - nyilatkozta az idei hitelfelvételről, valamint a tervezett fejlesztésekről Tarlós István főpolgármester a VS.hu-nak márciusban.

Hirdetés