tervFebruár végéig kell kidolgozni a településeknek fejlesztési terveiket, amelyeket a TÖOSZ szerint érdemes lenne egyeztetni a központi és regionális programokkal is – írja a Világgazdaság.

„Az önkormányzatoknak ez év február végéig kell elkészíteniük a gazdasági terveiket” – közölte lapunkkal Giró-Szász Andráskormányszóvivő.Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberben jelentette be, hogy az adósságkonszolidáció egy újabb körében az állam átvállalja 278 ötezer főnél nagyobb település még mintegy 430 milliárd forint értékű megmaradt adósságát. Cserében a településektől gazdaságfejlesztési és -növekedési tervek elkészítését várják el, melyeknek tartalmaznia kell az önkormányzatok szervező és támogató szerepét a helyi kkv-k helyzetbe hozásának érdekében.

A kormányszóvivő lapunknak elmondta, hogy a tervek elkészítésére a kabinet nem kíván konkrét kritériumokat támasztani. Egyrészről tiszteletben tarja az önkormányzati autonómiát, emellett kiemelten fontosnak véli, hogy olyan, a helyi sajátosságokon alapuló, a lokális igényeknek megfelelni képes növekedési tervek készüljenek, amelyek kellő garanciát biztosítanak a 2014–2020 közötti uniós források hatékony és zavartalan igénybevételéhez. Giró-Szász hangsúlyozta, hogy a vállalkozások fejlesztése az elkövetkező uniós ciklus kiemelt célja is, a források 60 százaléka kerül majd a kkv-szektorhoz. A 2014–20-as ciklusban mintegy 7300 milliárd forint értékű fejlesztési forrást kap Magyarország az uniótól, így mintegy 4300 milliárd juthat gazdaságfejlesztésre. A városoktól is azt kéri a kormány, hogy a helyi gazdaságfejlesztési elképzeléseit ennek megfelelően alakítsa ki. A kormányszóvivő szerint ez az önkormányzatok érdeke is (az újabb adósságkonszolidációban nem résztvevőké is), hiszen a helyi fejlesztések kiemelt figyelmet kapnak az uniós pénzek elosztásakor.

„Várhatóan komolyan kell venni a településeknek a gazdaságfejlesztési terveket, amelyeket be fognak rajtuk hajtani” – mondta lapunknak a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő többszintű tervezésre hívta fel a figyelmet, arra, hogy el kell készíteni az ágazati operatív és a megyei szintű programokat is, ezekbe kellene beépülni valamilyen a szinten településeknek is. Szerinte kérdéses, hogyan tudják majd ezt megvalósítani, de ennek lenne értelme. Schmidt helyesnek tartja azt a célkitűzést, hogy az uniós források 60 százalékát gazdaságélénkítésére használnák fel, de nehéz lesz ennek megvalósítása.

A TÖOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy jelenleg a településeknek nagyon kevés eszközük van fejleszteni. Központilag határozzák meg például az infrastruktúra olyan elemeit, mint a közút, vagy a vasút. A munkanélküliség kezelése sem önkormányzati feladattól függ, csak a közmunkán keresztül tudnak hatni a munkanélküliségre. Helyi adókat kivethetnek, de a központi adókra sincs befolyásuk. A fejlesztési terveket korábban főként a regionális ügynökségek csinálták, sok önkormányzatnak nincs ebben nagy tapasztalata. Schmidt szerint erre a településeknek nincs megfelelő apparátusa, sem szakmai felkészültsége, külsősöket kell majd bevonni a munkába. Úgy vélte, hogy valakinek minősíteni kell majd ezeket a programokat, nem megfelelő tervek esetén, újak készítésére kötelezhetik a településeket.

Debrecen a tudásbázisra támaszkodna

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere korábban azt mondta lapunknak, hogy alapvetően a magas hozzáadott értékű ipar és szolgáltatás fejlesztését célozták meg a protonterápiás berendezéstől az informatikáig, vagy a funkcionális élelmiszerektől a gyógyszerkutatásig a debreceni egyetem tudásbázisára támaszkodva. A kormánytagok az utóbbi hetekben egyeztetnek az adósságátvállalásról a településeken, Mosonmagyaróváron az ipari park bővítését említették meg. Szegeden a legfontosabb fejlesztés az ELI lézerközpont lesz. Szekszárdon az idegenforgalmat, Kecskeméten az infrastrukturát fejlesztenék. Zalaegerszegen iparfejlesztésre, barnamezős területek rehabilitációjára fordítanák a forrásokat. „Januárban 12 hektárnyi területet minősítenek át Soltvadkert szélén ipari-kereskedelmi övezetté” – nyilatkozta lapunknak Lehoczki Ferenc polgármester. Domonyi László Kiskőrös polgármestere közölte: a laktanyában faapríték feldolgozó üzemet,más cégeknek telephelyet helyeznének el.

Hirdetés