varga mihaly01Az önkormányzati adósság-átvállalás lezártával a konszolidációs periódust a növekedésösztönzés időszaka válthatja fel Magyarországon – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter kedden Kecskeméten. Varga Mihály a város adósságkonszolidációja alkalmából tartott sajtótájékoztatót.

A kormány három lépésben teljes egészében átvállalta az önkormányzatok adósságterheit - emlékeztetett a nemzetgazdasági miniszter. - A most lezáruló folyamat gazdaságosabbá teszi a 2002 és 2010 között hatszorosára nőtt hitelállomány visszafizetését, egyúttal évente mintegy 160-180 milliárd forintos törlesztési tehertől szabadítja meg a helyhatóságokat, ösztönözve ezzel új települési, térségi és regionális fejlesztési koncepciók kidolgozását, megvalósítását – idézi az MTI tudósítása.

A szocialista kormányzás nyolc éve alatt 191 milliárd forintról 1240 milliárdra emelkedett az önkormányzatok adóssága. Ezt az a "rossz gazdaságpolitika" idézte elő, amely folyamatosan egyre több állami feladatot bízott a településekre, miközben ezekhez nem biztosított központi forrásokat – folytatta a miniszter. Szavai szerint az ország gazdasági stabilitásának megteremtése érdekében elengedhetetlen volt a helyhatóságok hiteleinek átvállalása. Ezt felismerve a kormány 2012-ben előbb a megyei önkormányzatok teljes, 196 milliárdos, majd 1710 ötezer fő alatti település összes, 74 milliárd forintra rúgó tartozását konszolidálta.

Ezt követően tavaly további 610 milliárd forint értékben 227, ötezer főnél nagyobb települést szabadított meg adósságának 40-70 százalékától. Jelezte: az eddig konszolidált 880 milliárd forint hitelállomány után most a harmadik lépcsőben a fennmaradó 278 település még át nem vállalt tartozásait is rendezik. Ez Kecskeméten a 9,1 milliárdos tavalyi összeg után 6,9 milliárd forintos könnyítést jelent.

A programmal egy időben feszesebb gazdálkodásra tértek át az önkormányzatok, melynek eredménye már a múlt év "meglepetésszámaiban" is megmutatkozott, hiszen deficit helyett többlettel zárt a helyhatósági rendszer Magyarországon. Az adósságrendezésnek köszönhetően több pénz marad a településeknél, amelyből helyi feladatokat hajthatnak végre, illetve gazdaságfejlesztési programokat indíthatnak a munkahelyteremtés érdekében – tudósít az MTI a politikus már Szentesen, ugyancsak kedden tartott sajtótájékoztatójáról.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a konszolidációnak akkor van értelme, ha az adósság nem fog újratermelődni. Ennek érdekében szigorodtak az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó szabályok, ma már a települések hitelfelvételét jóvá kell hagynia a kincstárnak. Az ország a konszolidációs időszakot lezárhatta, az új esztendőnek már arról kell szólnia, miként valósulhat meg az erőteljes gazdasági növekedés – fogalmazott.

Hirdetés