kincstAz önkormányzati dolgozók bére is veszélybe került márciusban Nagykanizsán, miután csődbe ment a Sberbank. Az önkormányzat ugyanis kétmilliárd forintot tartott az orosz érdekeltségű pénzintézet számláján. A kormány megoldási javaslata viszont nem minden érintettnek tetszik. Az ATV Híradó riportja.

A bankcsőd 15-20 hazai önkormányzatnak okozott pénzügyi gondokat. A kormány a vis maior alapból próbál majd segíteni nekik, ezt ígérte Varga Mihály.

A pénzügyminiszter most a bankcsődre hivatkozva azt javasolta a miniszterjelölti meghallgatásán, hogy a hasonló helyzetek elkerülése érdekében bankok helyett az Államkincstárnál tartsák a pénzüket az önkormányzatok.

A felvetés azonban nem aratott osztatlan sikert a polgármestereknél. Székesfehérvár fideszes polgármestere úgy látja, a javaslat sérti az önkormányzatok szuverenitását. „Nem kell mindent a mainál erőteljesebben szabályozni, hagyni kell az önkormányzatokat is szerintem rugalmas keretek között a szabályok betartása mellett” – mondta az ATV Híradónak Cser-Palkovics András.

Hasonlóan vélekedik Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének vezetője, Tab kormánypárti polgármestere is, aki szerint az Államkincstár a kereskedelmi bankokkal szemben rengeteg szolgáltatást egyszerűen nem tud megadni: „Speciális számlák kezelése, adószámlák kezelése, bankok közötti gyors átutalás és ezenkívül mindenféle olyan technikai tranzakció, amire nincs egy kincstár felkészülve; ő nem kereskedelmi bank.”

Az önkormányzatok egyébként az állami fejlesztési forrásaikat jelenleg is az Államkicstárnál kezelik, de a vagyonuk többsége általában a kereskedelmi bankoknál van.

Míg a nyilatkozó kormánypárti városvezetők nem örültek Varga Mihály felvetésének, Karácsony Gergely nyitottnak mutatkozott a javaslattal kapcsolatban. „Számomra nem az a kérdés, hogy ki vezeti a számlát, hanem az a kérdés, hogy mennyi pénz van rajta” – mondja a főpolgármester.

Hirdetés