banai peter beno01A jövő évi költségvetési törvénytervezet illeszkedik a kormány 2010-ben kitűzött fő céljaihoz: a foglalkoztatás bővítéséhez, az államadósság csökkentéséhez, az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához, azaz a fenntartható, stabil államháztartási gazdálkodáshoz.

Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára, Banai Péter Benő jelentette ki előadásában a kedden kezdődött, háromnapos XIV. Önkormányzati Költségvetési és Adókonferencián Egerben. A helyettes államtitkár további, társadalmi célként jelölte meg a demográfiai fordulat elérését. Elmondta, hogy számításaik szerint bővülni fog a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményeiben részesülő vállalkozások száma, és jelezte azt is, hogy a Start munkaprogram keretösszege 30 milliárd forinttal növekszik, többen és hosszabb ideig tudnak így ennek keretében dolgozni.

Banai Péter Benő kiemelte, hogy a jövő évi költségvetés az államadósság további csökkenésével számol. Rámutatott: az európai uniós tendenciákkal ellentétes folyamatok zajlanak Magyarországon, azaz, míg az EU-ban növekszik az államadósság általános mértéke, Magyarországon csökken. A jövő évi költségvetés kétszázalékos GDP-növekedéssel is számol, miközben az államháztartási hiány három százalék alatt marad.

A helyettes államtitkár kitért a 2011-ben bevezetett családi adókedvezmény rendszerére is. Annak szerves folytatásaként jövőre az egyéni járulékokból is levonható lesz a családi kedvezmény összege. Ez mintegy 50 milliárd forint pluszt jelent majd a családok számára - állította. Jön a gyed extra rendszere is, amely lehetővé teszi a kismamák rugalmasabb foglalkoztatását.

A gazdasági növekedés pedig további forrásjuttatásokat tehet lehetővé. Ezek sorában említette a pedagógusbérek emelését, amelynek pluszkiadási hatása több mint 150 milliárd forint, de az egészségügyi intézményrendszer is mintegy 50 milliárd forinttal kap majd többet 2014-ben. Pozitívum, hogy az államadósság-szolgálat összege mintegy 80 milliárd forinttal lesz kevesebb jövőre, mert sokkal olcsóbb finanszírozni a magyar állampapírokat, mint néhány évvel ezelőtt.

Történelmi jelentőségűnek nevezte az elmúlt, közel négy évben történt változásokat az önkormányzati szektorban a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa, Tavaszi Zsolt. Példaként említette az önkormányzatok feladatait, finanszírozását érintő változásokat, illetve az adósságrendezés ügyét. Arról is beszélt, hogy az elsősorban adózási, helyi adózási kérdésekkel foglalkozó konferencia tematikája ezúttal költségvetési, számviteli kérdésekkel bővült, mivel jövőre vezetik be az új, egységes államszámviteli rendszert.

Hirdetés