autoado01A jövő évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő 40 százalékról 55 százalékra növelné a gépjárműadóból befolyt összeg önkormányzatokat megillető hányadát az parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának módosító javaslata.

Az országgyűlés honlapján olvasható javaslat szerint úgy változna a 2013. évi költségvetési javaslat, hogy a gépjárműadóról szóló törvény alapján a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzat által 2013. január 1-jét követően jogerősen előírt és beszedett adó 55 százaléka a települési önkormányzatot illeti meg.

Az indokolás emlékeztet arra, hogy 2013-tól az önkormányzatok költségvetése és a központi költségvetés osztozik egyebek mellett a gépjárműadóból származó bevételen is. A 2013. évi előirányzat 44,1 milliárd forint. Az intézkedésnek jelentős a költségvetési hatása a településeken.

Az eredeti javaslat célzottan arra irányul, hogy a következő évtől befolyó gépjárműadó-bevétel 60 százaléka a központi költségvetés bevételi oldalát növeli, függetlenül attól, hogy a befolyó adó 2013. év január 1-jét követően vagy előtte keletkezett – írja az MTI. A módosító javaslat növelné az önkormányzati részesedés arányát, és így kompenzálná például az igazgatási eljárások során jelentkezett kiadásokat.

A 2013. január 1-jétől adókötelezettséggel terhelt járművek adóján kívül az önkormányzat számláira érkeznek a 2012. december 31-e előtt keletkezett hátralékok, a végrehajtási eljárás eredményeként befolyó adók, illetve a fizetési könnyítés címén beérkező részletfizetések, fizetési halasztások is. A módosítással a 2012-ben vagy azt megelőzően keletkezett előírásokra érkező adóbefizetések továbbra is az önkormányzatokat illetnék meg, így települési önkormányzatoknak csak és kizárólag a 2013. január 1-jét követően jogerősen előírt adókötelezettségből befolyó adókat kellene megosztaniuk a központi költségvetéssel.

Hirdetés