lovasmezoorokA vidék közbiztonságának növelése érdekében közel a duplájára emeli a mezőőrök foglalkoztatásához az önkormányzatoknak nyújtott állami hozzájárulás mértékét a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca bízik abban, hogy az önkormányzatok képesek lesznek ezt a megemelt összeget lehívni.

A mezőőrök foglalkoztatásának támogatására az idén 726 millió forintot kíván nyújtani a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az önkormányzatok 2013-ban 356 millió forint támogatást vettek igénybe a rendelkezésre álló 500 millió forintból. A múlt évben összesen 671 mezőőr tevékenykedett az országban 390 mezei őrszolgálat keretében – közölte az MTI. A mezei őrszolgálat létesítésével a települési önkormányzat a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről gondoskodhat. A mezőőr a termőföldek őrzését, a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények, valamint az ott található különböző vagyontárgyak védelmét ellátó személy.

Az idén január elseje után benyújtott kérelmekben egy mezei őrszolgálat megalapítási költségeihez már 500 ezer forint/fő egyszeri, a működési költségek fedezetére pedig 90 ezer forint/fő/hó folyamatos hozzájárulás igényelhető az eddigi 300 ezer forint/fő, illetve 50 ezer forint/fő/hó helyett. Az őrszolgálatokhoz az önkormányzatok a támogatást negyedévente igényelhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül, a kifizetéshez szükséges forrásokat a minisztérium biztosítja.

A rendészeti feladatokat ellátó személyek - például a mezőőrök - tevékenységével összefüggő szabályozás a közelmúltban jelentős fejlődésen ment át: többletjogosultságokat kaptak az intézkedési és kényszerítő eszközök alkalmazása területén, és szakszerűbb képzési lehetőség is rendelkezésre áll számukra. 2012-ben bevezették az önkormányzati rendészeti szerv intézményét, melyben egyszerre több rendészeti feladatot ellátó személy együttesen is foglalkoztatható, így önkormányzati természetvédelmi őr, közterület-felügyelő, mezőőr, erdészeti szakszemélyzet és halászati őr is.

Hirdetés