hitelAz országban elsőként Zalaegerszeg alapított önkormányzati tulajdonú hitelintézetet. Az Első Egerszegi Hitel Zrt. fejlesztési, beruházási forrásokkal segíti a város vállalkozásait. Csak forint alapon hiteleznek, a piacinál alacsonyabb költségek mellett. A vállalkozások kiszámítható, fix feltételek mellett, árfolyam- és kamatkockázat nélkül juthatnak forráshoz.

Jakab János Viktor írta alá a cég első szerződését. A vállalkozás a telephelyének fejlesztéséhez igényelt hitelt. Az önkormányzati tulajdonú hitelintézet 1 milliárd forint kihelyezhető tőkével indul, az Új Széchenyi Hitelprogram segítségével.

- Három évvel ezelőtt úgy gondoltuk – mondta Gyutai Csaba polgármester -, hogy a város gazdasága, de elsősorban a kisvállalkozások számára kellene segítséget nyújtani, legalább a Széchenyi terves pályázatok önrészéhez. Akkor úgy tűnt, ez megoldható városi forrással, viszont az unió a direkt támogatást nem engedi. Akkor jött az ötlet, hogy ezt egy hitelszervezeten keresztül tegyük meg.
Az elsődleges cél a helyi kisvállalkozások támogatása, amelyek néhány tízmillió forintos forráshoz juthatnak így.

- A kormány és a parlament is azon van, hogy a gazdaságot beindítsa – szögezte le Vigh László országgyűlési képviselő. - Idén már jó eredményekről számolhatunk be: a magyar gazdaság mintegy 1,2 százalékkal bővül. Ehhez kellenek a helyi ötletek, a helyi kreativitás és innováció is. Egerszegen úttörő szerepet vállaltak, amikor egy helyi bankot indítanak.

A vállalkozások kiszámítható, fix feltételek mellett, árfolyam- és kamatkockázat nélkül juthatnak forráshoz, a banki hitelnél olcsóbban.

- A magyar gazdaság szempontjából az a lényeg, hogy a kis- és középvállalatok tőkésedjenek – jelentette ki Töröcskei István, az Államdósság-kezelő Központ vezérigazgatója. Azt mondta: az adatok azt bizonyítják: a magyar gazdaság beindult, ezt a helyzetet most már stabilizálni kell. A növekedéshez tőkét kell juttatni a hazai tulajdonú kis- és közepes vállalkozásoknak.

(OrientPress Hírügynökség)

Hirdetés