pinter_sandor01A fővárosi önkormányzat adósságállományának legalább 40 százalékát, vagyis 74,4 milliárd forintot mindenképpen átvállal a kormány, a végleges összegről február tizenötödikéig lesz megállapodás - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, miután egyeztetett a főváros vezetésével.

A további egyeztetéseken a törvényi szabályozásnak megfelelően figyelembe fogják venni az önkormányzat adósság-összetételét és adóerejét – közölte a belügyminiszter, akit a főpolgármester arról tájékoztatott az egyeztetésen, hogy a fővárosi önkormányzat adóssága 186 milliárd forint. A tárcán keresztül a kormány ennek 40 százalékára vállalt felelősséget, de a tárgyalásokat január-februárban is folytatják a végleges összegről – jelentette az MTI.

Tarlós István főpolgármester a kormánynak köszönetet mondva arról beszélt, hogy az adósságátvállalással már jövőre 7-8 milliárd forintnyi kamatteher maradhat a fővárosnál, s jelentősen javulnak a hitelfeltételek is. Mint mondta, a fővárost a közvetlen adósság mellett a BKV-n keresztül további 70 milliárd forint terheli közvetetten, a város hitelképessége pedig már 2010 októberére, vagyis a hivatalba lépésére kimerült. A főpolgármester szerint a kormányzati lépés "lélegzethez engedi" Budapestet, és kezelhetővé teszi a jövő évi költségvetését.

A tárca és a főváros közötti egyeztetésen részt vett Tállai András önkormányzati államtitkár, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Farkasné Gasparics Emese önkormányzati helyettes államtitkár és Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes is.

Hirdetés