vilagitasLekapcsolták a közvilágítást a "befogadó faluként", illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat "referenciatelepüléseként" is ismert Heves megyei Tarnabodon, miután a község önkormányzata 1,8 millió forintos áramdíjtartozást halmozott fel – írja az MTI.

 

Pető Zoltán MSZP-s polgármester azt mondta, hogy a nyolcszáz lakosú, halmozottan hátrányos helyzetű településnek egyelőre reménye sincs a számla kiegyenlítésére. Közlése szerint az áramszolgáltató korrekt volt az önkormányzattal szemben: részlet-, illetve halasztott fizetést is felajánlott, ám a falunak nincs pénz a számláján.

A polgármester ennek okaként a segélyezettek kirívóan magas számát jelölte meg, a településen ugyanis száznegyvenen részesülnek foglalkoztatás helyettesítő támogatásban, illetve rendszeres szociális segélyben. A falunak gyakorlatilag nincs iparűzési adóbevétele, és gépjárműadó is alig folyik be - tette hozzá.

Közlése szerint múlt év decemberében kaptak utoljára úgynevezett önhiki - önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó - támogatást, ám a pénz elment rezsitartozásokra és segélyekre.Az iskolát és az óvodát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti, így nincs veszélyben a gyerekek oktatása. A közvilágítás hiánya miatt a rendőrség megerősített szolgálatot lát el a településen - mondta Pető Zoltán.

Ebben a helyzetben levélben fordultak a Belügyminisztériumhoz, de a tárca semmilyen segítséget nem ajánlott - jegyezte meg a polgármester.

A településen a néhány évvel ezelőtt útjára indított "befogadó falu" program keretében hajléktalan fővárosi családoknak nyújtottak lakhatást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az iskola és az óvoda mellett játszóházat és egy elektronikai bontóüzemet is működtet a faluban.

Hirdetés