zarvaJövőre átalakul a települések feladatköre és finanszírozása, ezért a bankok kockázatos ügyfeleknek tartják az önkormányzatokat - írja a Népszabadság. 2012-ben ezért az önkormányzati hitelezés szinte teljesen befagyott.

 

Az önkormányzati hitelezés szinte teljesen leállt 2012-ben, noha az önkormányzati szférának az év végével 300 milliárd forint folyószámla- és munkabérhitele jár le, amit át kellene ütemezni, újra kellene finanszírozni - írja a Népszabadság hétfőn.

A lap által megkérdezett pénzügyi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelzett 300 milliárd forinthoz tartozó kölcsönöket a kormány engedélye nélkül csak naptári éven belüli megtérüléssel lehet nyújtani, miközben sok település részben az eddig felhalmozott működési hiányt is így finanszírozta.

A bankok azért tartják kockázatosnak az önkormányzati ügyfeleket, mert jövőre átalakul a települések feladatköre és a finanszírozás. Az állam az általa átvett feladatok (közoktatás, egészségügy, államigazgatás) eddigi támogatási forrásait elvonja, és nemcsak a bankok, de a települések sem tudják, hogy milyen nagyságrendű bevételekre számíthatnak stabilan és hosszabb távon, azaz miből tudják fizetni (visszafizetni) a hiteleket. Így a bankok nem tudják megítélni, melyik települést lehet hitelezni - magyarázta a lapnak a pénzügyi szakértő.

Hirdetés