bekescsaba varoshazaJúlius elsejétől kiszervezik a gyermekétkeztetési feladatokat Békéscsabán. Az önkormányzati cég helyett a budapesti Pannon Menza Kft. látja el a feladatot.

A közgyűlés rendkívüli ülésen döntött Békéscsabán a feladat ellátására kiírt közbeszerzési eljárás eredményéről. Három cég nyújtott be ajánlatot, mindegyik 1,282 milliárd forintért vállalta a munkát, de csak egy volt érvényes.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester az ülésen elmondta, hogy másfél éve gondolkoznak a kiszervezésen, az önkormányzatra ugyanis egyre nagyobb terhet rótt a feladat, és nem volt lehetőség korszerűsítésekre. A karbantartás és a felújítás ezentúl a vállalkozó feladata lesz, a négy főzőkonyha és a 18 tálalókonyha használatáért pedig évi 50 millió forintos bérleti díjat fizet.

Beruházási tervet nem írtak elő a győztes cégnek. Át kell azonban vennie és legalább egy évig tovább kell foglalkoztatnia azokat, akik az intézménnyel június 30-án közalkalmazotti jogviszonyban állnak. Bíró Csaba, a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény vezetője – korábban fideszes önkormányzati képviselő – az MTI-nek elmondta, hogy ez csaknem 200 munkavállaló: az intézmény volt a legnagyobb költségvetésű, legtöbb embert foglalkoztató önkormányzati cég.

Hat-nyolc munkatársat, aki vállalkozóként működtette a Csabagyöngye Kulturális Központban (CSAKK) működő éttermet és kávézót, nem kell átvennie a nyertes cégnek. Bíró Csaba elmondta, hogy ez a tevékenység évente körülbelül 100 millió forint nyereséget hozott; a CSAKK-nak kilenc év alatt mintegy 30 millió forintot fizettek rezsi-hozzájárulásként.

A közbeszerzés csak az állami fenntartású oktatási intézmények közétkeztetési feladataira terjed ki. Békéscsabán azonban a szlovák nemzetiségi önkormányzat és az evangélikus egyház óvodát, általános iskolát, gimnáziumot és kollégiumot működtet, a katolikus és a baptista egyház pedig általános iskolát, és ezekben is az önkormányzati cég oldotta meg a gyermekek étkeztetését. Bíró Csaba elmondta, eddig valamennyi intézményben az áfával növelt nyersanyagköltséget kellett fizetni az ellátásért.

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester az MTI-nek arról számolt be, hogy ezek az intézmények önállóak, maguknak kell megoldaniuk a közétkeztetést. Mint megjegyezte, a megyei jogú városok kétharmadában kiszervezték a közétkeztetést, ezt az utat követi Békéscsaba is.

A békéscsabai evangélikusok az MTI információi szerint felveszik a kapcsolatot a nyertes céggel; az óvodában nyáron is meg kell oldaniuk az étkezést; de hosszú távon a feltételektől függ, hogy kivel szerződnek.

Szente Béla, a CSAKK igazgatója, a közgyűlés köznevelési bizottságának elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, ő is csak most szembesült ezzel a problémával. Jövő héten dönt a közgyűlés a végrehajtási szabályokról. A CSAKK étterméről és kávézójáról szólva elmondta, hogy valószínűleg pályázatot írnak ki a működtetésükre. Mivel az intézmény a létrejövő Munkácsy-negyed központjában van, jó lenne, ha olyan vállalkozó üzemeltetné, aki este és rendezvények idején is nyitva tart. Szeretnék, ha nyáron legalább a büfészolgáltatás üzemelne – tette hozzá.

A Pannon Menza Kft.-vel a békéscsabai önkormányzat 24 hónapra köt vállalkozási szerződést, az időtartam további 24 hónappal meghosszabbítható az előterjesztés szerint.

Hirdetés