koteles_laszlo01Ez a levél címe, amellyel Orbán Viktor miniszterelnökhöz és több miniszterhez fordult Köteles László, Komlóska polgármestere. A kis falvak fenntartása nem pénzkérdés. Egy nagyobb város egyetlen jóléti fejlesztése többe kerül – írta –, mint több száz apró település egyévi összes kiadása.

A háromszáz lelkes zempléni falu egyébként közismerten jobboldali érzelmű vezetője levelében azt írja: 2013-ban az állam 4,5 millió forintot ad nekik, miközben cserébe 95 milliót vesz el. Köteles László szerint ezzel nemcsak alulfinanszírozzák a működésüket, de az adóbevételek 60 százalékának elvonásával azt a lehetőséget is elveszik tőlük, hogy maguk teremtsék elő a szükséges forrásokat – idézi a nol.hu.

Komlóska már évek óta afféle magyar adóparadicsomként hirdeti magát, ennek eredményeként számos, főleg fuvarozással foglalkozó vállalkozás telepedett meg a faluban. A polgármester szerint ez volt az egyetlen útjuk ahhoz, hogy helyben ne a több évtizedes pusztulás folytatódjon, hanem valamilyen módon kimásszanak a hátrányos helyzetű régiókban még megmaradt zsákfalvak általános helyzetéből, vagyis az elszegényedés és az elöregedés spiráljából.

„A hosszú építkezés eredményeként az évtizedeken át a teljes leépülés felé haladó Komlóska ismét élhető közösséggé vált. Sikerült megszüntetni a munkanélküliséget, most éppen kilenc betöltetlen álláshely van a faluban” – sorolja eredményeiket a faluvezető. Igaz – fűzi hozzá –, ezek közmunkák, de évek óta folyamatosan tudnak mindenkit foglalkoztatni, elsősorban az úgynevezett önfenntartó ökofalu programjukon keresztül. Ennek keretében zöldséget és gyümölcsöt termesztenek a helyi konyha javára és haszonállatokat nevelnek. Köteles azt mondja, részben az így kialakult vállalkozói környezetnek köszönhető az is, hogy már az első feldolgozóüzem is felépült a faluban, több pedig előkészítés alatt áll. Ezeket a folyamatokat teszi most tönkre a kormányzat tavaly év végi döntése, amely a helyiadó-bevételek 60 százalékát elvonja a településektől.

A polgármester nem tagadja, hogy a megmaradt évi 40 millió forinttal még mindig jobban járnak, mint azok a települések, ahol nincs ilyen mértékű helyiadó-bevétel, de fejlődésük vélhetően megreked. Véleménye szerint a rosszabb pénzügyi helyzetben lévő aprófalvak a biztos működésképtelenség felé haladnak, mert a központi finanszírozásuk is egyre csökken, egyéb bevételük pedig nincs. A levél értük is szól.

A tét a Magyarország közigazgatási területének egyharmadát kitevő körülbelül ezer, rohamosan elnéptelenedő 600 lakos alatti kistelepülés sorsa – írja a komlóskai polgármester a miniszterelnöknek. Arra hivatkozik, hogy a nemrég több nagyvárosban elindult jóléti beruházások állami támogatásából több száz kis falu életét lehetne könnyebbé tenni. Ezzel nem a több tízmilliárd forint értékű nagyprojektek létjogosultságát vitatja, de úgy véli, a falvak is megérdemelnének hasonló mértékű figyelmet. Köteles László azt mondja: levelével csak azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati adósságkonszolidációból is kimaradt kistelepülések alapvető kiadásait fedezze a központi költségvetés, lehetőséget adva ezzel a megmaradásukra.

Hirdetés