angyalfA jövő évi költségvetésben 7,7 milliárd forintos kerettel terveznek. Az idén 830 kérelmet támogatott a belügyminiszter – írja a Világgazdaság.

Összesen 9,24 milliárd forint vis maior támogatásban részesültek az önkormányzatok az idén Pintér Sándor belügyminiszter döntései alapján – közölte a Belügyminisztérium. Az igényelt összegeket a települések előlegként, védekezéshez vagy helyreállításra használhatták fel. A megítélt forrásokat egyebek mellett ár- és belvízi munkálatokra, utak, önkormányzati épületek és partfalak helyreállítására fordították.
Pintér 890 kérelmet támogatott 2013-ban. A legtöbb önkormányzat, összesen 161 júniusban kapott vis maior támogatást, a legkevesebb kérelmező, 18 áprilisban jutott támogatáshoz. A legnagyobb összeget, azaz 2,63 milliárd forintot októberben ítélték meg a településeknek, februárban viszont összesen csak 15 millióról született döntés.

Az idei költségvetésben egyébként 8 milliárd forintot terveztek vis maiorra. Jövőre az erre a célra szánt összeg 7,7 milliárd forint lesz. A tervezetben a 300 millió forintos csökkenést azzal indokolták, hogy az állami fenntartásban és működtetésben lévő köznevelési intézmények vis maior eseményeinek támogatása érdekében a helyi önkormányzatok támogatásaitól az Emberi Erőforrások Minisztériumához csoportosították át az összeget.

A nyár eleji nagy dunai árvízi védekezésben érintett 95 település júliusban mintegy 9,7 milliárd forintot várt a vis maior keretből költségeikre. A Győr-Moson-Sopron megyei települések csaknem kétmilliárdot igényeltek, Budapesten összesen 3,2 milliárd forint értékű kárt mértek fel az önkormányzati létesítményekben a dunai árvízzel összefüggésben.
Az összegben nem szerepeltek a katasztrófavédelem, a rendőrség, a katonaság, a vízügyi igazgatóságok és más állami szervezetek kiadásai. Bakondi György, az árvízi helyreállítási miniszterelnöki megbízott az összes állami költséget korábban 30 milliárd forintra taksálta. A védekezési költségek az 51 milliárdos felülről nyitott kereten belül maradtak. A mezőgazdasági hivatalokhoz mintegy kétmilliárd forintos mezőgazdasági kárt jelentettek be a gazdák.

Az idén módosultak a vis maior eseménnyel kapcsolatosan a megyei kormányhivatalok feladatai. A bejelentést követően haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belül a helyi önkormányzat székhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal által összehívott és koordinált bizottság előzetes helyszíni vizsgálatot végez, amelyről – intézkedési javaslatok megtételével – 7 napon belül értesíti a kincstárt. Az előzetes helyszíni vizsgálatot lefolytató bizottság a helyreállítás során annak befejezéséig a támogatás felhasználását a helyszínen ellenőrizheti.

A vizsgálatot végző bizottság tagja a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az ár- vagy belvíz elleni védekezés esetében a területileg illetékes vízügyi igazgatóság. Utakban, kompokban, hidakban keletkezett károk esetében a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, míg általános építményekben bekövetkezett károk esetében az illetékes kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatalának képviselője. Amennyiben szükségesnek, a vizsgálatban történő részvételre fentieken túl egyéb közigazgatási szerv is felkérhető.

Hirdetés