ures_zsebAz MSZP a „felelőtlen fideszes rablógazdálkodást” tartja felelősnek az önkormányzatok súlyos eladósodása miatt, míg a nagyobbik kormánypárt szerint a probléma a „sunyi, tehetségtelen szocialista-liberális kormányzásnak az eredménye”.

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "ma kifosztják a rendszerváltás legfontosabb intézményeit, az önkormányzatokat, majd követelik tőlük, hogy fizessenek a szolgáltatásokért, miközben bevételeik jelentős részét elveszik tőlük". Kiemelte: az önkormányzatokat újabb adókra kényszerítik, „amiket a polgárok már nem tudnak kifizetni, ezért az önkormányzatokat kárhoztatják majd, holott az állam, pontosabban az Orbán-kormány a felelős mindezért”.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője erre válaszolva azt kifogásolta, hogy „annak a pártnak a képviselője kritizálja a mai helyzetet, amelynek szakértelme kormányon csak az önkormányzatok kifosztásáig és eladósításukig terjedt”. Mint közleményében írta: „szocialista szemfényvesztés volt a költséges feladatokat átadni az önkormányzatoknak, miközben a nekik járó pénzeket drasztikusan elvonták”.

A fideszes szóvivő szerint pártja fő célja a „szocialista örökség felszámolása, az önkormányzati rendszer költséghatékony, átlátható működésének és hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése”. Az új önkormányzati törvény ezért „rendezi az elmúlt nyolc év alatt a működőképesség határára érkezett helyhatóságok helyzetét, a jövőben pedig mindenki számára biztosítja a helyi közszolgáltatásokat”.

Hirdetés