kosa lajos01Tárgyalásokat kell kezdeni a Nemzetgazdasági Minisztériummal az önkormányzati rendszer még meglévő adósságának rendezéséről, hogy 2014-re lezárják az adósságkonszolidációt - mondta Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Debrecen polgármestere.

A jelenlegi kormányzati ciklus egyik nagy feladata az önkormányzatok adósságának rendezése volt, hiszen úgy eladósodtak, hogy az már a működésüket veszélyeztette – emlékeztetett Kósa Lajos. Ennek első lépése volt, hogy az állam teljesen átvállalta a megyei önkormányzatok, majd az ötezer lakos alatti települések adósságát, az ötezer lakos felettiekét pedig 40-70 százalékban.

Mivel az ötezer lakos feletti önkormányzatoknál továbbra is jelentős adósság van, lehetővé tették, hogy ha a tartozás hét százalékát a bank befizeti a központi költségvetésbe, a teljes adósságot átvállalja az állam az önkormányzattól, így akár az egész adósságállomány átkerülhetett volna az államhoz. A törvényalkotó ezzel a megoldással abból indult ki, hogy a központi költségvetés sokkal jobb adós, mint az önkormányzat, vagyis egy jobb adós lépett volna a rosszabb helyébe, így a bank jobban járt volna, ezért kellett volna a hét százalékot befizetnie – magyarázta Kósa. Mindez a magyar állam adósságpozícióját nem érintette volna, mert 2010-től az önkormányzatok adósságát a központi adóssághoz kell hozzászámolni.

A finanszírozó bankok azonban azt mondták az önkormányzatoknak, hogy csak akkor mennek bele ebbe a megoldásba, ha az önkormányzat kifizeti helyettük a hét százalékot. Szeptember végéig lehetett volna élni ezzel a lehetőséggel, de nem tudnak olyan esetről, hogy valamely bank jelezte volna, hogy befizetné a hét százalékot - jegyezte meg Kósa Lajos. Ezért szeptember 7-én a kormány benyújtotta a 2013. évi költségvetés módosítására vonatkozó javaslatát, amelyben ezt az adósságkonszolidációs eszközt lezárnák, ez az út a továbbiakban nem lenne járható az önkormányzatoknak. Semmi értelme ennek a módszernek, ha a bankok nem hajlandók fizetni - mutatott rá. Úgy véli, mivel a bankok nem éltek a felkínált lehetőséggel, másik adósságkonszolidációs megoldást kell kidolgozni. Tárgyalásokat kell kezdeni a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hogy rendezhessék az önkormányzati rendszer még meglévő adósságát - közölte.

A politikus elmondta: 2014-ben kezdődik a következő hétéves költségvetési ciklus az EU-ban, és az uniós fejlesztési programok megvalósítása kerülhet veszélybe, ha az adósságuk miatt az önkormányzatok nem tudják finanszírozni a fejlesztésekhez szükséges önrészt.

Hirdetés