jogszabalyMártha Imre szerint, aki korábban az MVM vezetőjeként Paksot is felügyelte, nem lehetetlen, hogy az önkormányzatok is részesüljenek az olcsóbb áramból.

A hvg.hu-nak adott interjútban arra a kérdésre, hogy mennyire olcsó, és mire elég az atomerőműben megtermelt áram, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. jelenlegi vezérigazgatója azt mondta: A paksi termelési költség a 2021-es mérlegadatok alapján egyértelmű: 12-13 forint kilowattóránként. Ennyiért termelik meg az áramot, amely azután bekerül az MVM portfóliójába.

Kérdés, kinek adja el azt az MVM, és milyen áron. A vállalat jelenleg hatósági áron adja el ezt az áramot a lakosságnak, a maradékot pedig piaci áron kell értékesítenie. Nem is adhatja el másként az állami cég, mert ha csak 10 százalékkal a piaci ár alatt adná el, az már hűtlen kezelésnek számítana – hacsak nincsen rá valamilyen jogszabály.

Az tehát nem lehetetlen, hogy a Paksi Atomerőmű és a Mátrai Erőmű áramából az önkormányzatok is részesüljenek, csak ehhez a kormánynak jogszabályt kell módosítania, hogy a cég egy meghatározott intézményi, vállalati kör számára költségalapon számolt hatósági áron adhassa el az áramot.

Szerinte ha gondosan kiválogatnák a legfontosabb kört, tehát a tömegközlekedést, valamint a közvilágítást – amely úgyis csak éjszaka kell, amikor eleve alacsonyabb a rendszer terhelése – és a kiemelt, létfontosságú intézményeket, mint például a kórházakat, iskolákat, óvodákat, bölcsődéket, akkor minderre elég a Paksi Atomerőmű és a Mátrai Erőmű termelése.

„Hangsúlyozom: úgy, hogy közben a teljes lakossági kör számára is fennmaradna a rezsicsökkentett áram."

Mártha szerint ha nincs gyors uniós megállapodás, és nem érkezik meg a brüsszeli pénz; vagy nincs vége gyorsan a háborúnak, és nem normalizálódik az európai energiapiac; vagy nem jön egy felpattanás az európai gazdaságban –, akkor drasztikusan vissza kell fogni az energiafogyasztást, korlátozni kell rengeteg intézmény működését, a forint még tovább fog romlani, és egy sok vállalat be fog zárni.

Arra a kérdésre, hogy mennyire van közvetlen csődveszély a vállalati és az önkormányzati körben, Mártha elmondta, hogy szerinte nagyobb a baj, mint ahogy azt kommunikálják, mert egy negatív hatású gazdasági spirál alakult ki: lenullázott állami beruházások, drága energia, magas infláció, összeomló forint, és egyik a másikat erősíti.

Hirdetés