gazfutLegkésőbb az évtized végéig a hazai földgázimportot a negyedével, a teljes éves magyarországi gázfelhasználást pedig ötödével lehetne csökkenteni a lakásállomány energetikai korszerűsítésével – állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Az MTVSZ szerint a kis- és középvállalkozások, valamint az önkormányzatok energetikai korszerűsítéseit is visszatérítendő támogatással kellene ösztönözni, különösen azért, mert 2023-tól a rezsicsökkentés már nem terjed ki rájuk. A szervezet szerint az energiahatékonysági beruházások ráadásul nem csak a tartós és valódi rezsicsökkentéshez, de munkahelyek teremtéséhez, illetve a gazdasági növekedéshez is hozzájárulnának.

Magyarország évente 10 milliárd köbméter gázt használ fel, aminek 80 százaléka import. A kormány számításai szerint – amit a Nemzeti Energiastratégia 2030, kitekintéssel 2040-ig című dokumentumban összegeztek – a hazai lakások energetikai korszerűsítésével az ország földgázimportját negyedével, a teljes gázfelhasználását pedig ötödével lehetne csökkenteni.

Ugyanekkora megtakarítást lehetne elérni, ha az az 1,4 millió lakás, amit a magyar lakosság legkésőbb 2025-ig tervezett felújítani, komplex energetikai modernizáláson esne át, véli a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelem és energetikai programigazgatója. Botár Alexa kiemelte: ha a mélyfelúításra gondolunk, tehát hőszigetelés, nyílászárócser és fűtéskorszerűsítés, évi minimum 2 milliárd köbméternyi gázt lehetne megspórolni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint az energetikai korszerűsítést uniós forrásokból finanszírozott támogatásokból lehetne ösztönözni. A helyreállítási alap és az operatív programok felhasználására készített tervek alapján azonban a kabinet éppen a lakások energetikai felújítására nem fordítana eleget, mondja a civilszervezet energetikai programigazgatója,

Botár Alexa szerint nem csak több pénzre lenne szükség, de a támogatásokat is célzottabban kellene elosztani. Rámutatott, azok, akik alacsonyabb jövedelműek és energiaszegénységben élnek, azokon a rezsidíj-csökkentés sem segít, hiszen szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. Esetükben közel százszázalékos vissza nem térítendő támogatást látna szükségesnek energetikai felújításra. A közepes jövedelműeknél pedig szerinte jól működne egy 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatás egy visszatérítendő támogatással kombinálva.

(Infostart.hu)

Hirdetés