lanchid10Bár hosszas egyeztetések után az Orbán Viktor vezette kormány vállalta, hogy 6 milliárd forint támogatást fizet a Lánchíd felújítására, mindeddig ezt nem teljesítette.

Karácsony Gergely főpolgármester 2019-es győzelme után sok bírálat érte a fővárost, amely Tarlós István sem tudott belekezdeni a híd rekonstrukciójába. Majd az új ellenzéki vezetést is sokat bírálták a közbeszerzési eljárások lassú kiírása után. Azonban maga Orbán Viktor miniszterelnök ígérte meg fél évvel Karácsony hatalomátvétele után, hogy a hídra szánt mintegy 6 milliárd forintot kifizetik.

Mostanra már eljutottak odáig a munkálatok, hogy 2022. december 16-án a buszok és a gyalogosok használatba vehetik a Lánchidat. Szombaton már teherautókkal hajtották végre a szerkezet terheléses tesztjét. A kormány legutóbbi ígérete szerint a felújításra járó pénz akkor érkezhet a főváros számlájára, ha az ütemtervnek megfelelően visszatér a forgalom a hídra.

A magyar kormány és a főváros kapcsolatrendszerében bármi megtörténhet – nyilatkozta ezzel kapcsolatban az ATV Híradójának Karácsony Gergely, majd hozzátette: el tudja képzelni, hogy a költségvetési törvényben leírtakkal szemben nem kapják meg ezt az összeget, de a főváros arra készül, hogy határidőre átadja a forgalomnak a hidat és akkor megérkezhet a kormányzati támogatás.

Karácsony szerint ráadásul ez az összeg lényegében azonos a munkálatok költségeinek áfabefizetésével, vagyis különösebb támogatást nem jelent a kormány részéről. Annyiban viszont fontos lehet az utalás kormányzati teljesítése, hogy a fővárosi költségvetés erősen hiányos, maga a városvezetés is csődtől tart, amelyet azzal indokolnak, hogy a koronavírus-járvány alatt az iparűzési adó- és parkolási bevételeiket elvette a kormányzat. Attól tartanak, hogy az energiaválsággal terhelt 2023-as évet már nem tudják végigcsinálni.

(Napi.hu)

Hirdetés