allatkert23Nehéz helyzetbe kerültek az állatkertek az emelkedő árak miatt. Nem csupán a rezsiköltségek növekedése, hanem a megugró takarmányárak is sújtják őket. Sok szektor van most bajban, az állatkertek azonban egészen speciális helyzetben vannak. Ennek oka, hogy egy állatkert nem tud leállni, mert az állatoknak enni kell adni, télen pedig fűteni kell az állatházakat.

A helyzetet enyhíti némileg, hogy különösen jól alakult az idei nyári szezon. Gajdos Lászlót, a Nyíregyházi Állatpark igazgatóját kérdeztük az állatkertek helyzetéről.

Az Európa szerte emelkedő energiaárak és a magas infláció a gazdaság szinte összes szereplőjét kihívások elé állítják, vannak azonban különösen kitett ágazatok. Ide tartoznak az állatkertek is, amelyek most a legnehezebb helyzetben lévő intézmények egyikei. Ennek oka, hogy az áremelkedés szinte minden téren sújtja őket – fogalmazott Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Hiánycikk a takarmány

Az idén nyáron tapasztalt rendkívüli aszály az egyik olyan tényező, ami megdrágítja az állatkertek működését. Nem csupán felment az ára, de hiánycikké is vált a jó minőségű takarmány, az idei rossz termés következtében. Mind szénából, mind kukoricából, mind pedig számos zöldségféléből, többek közt a répából és a céklából is hiány van.A Nyíregyházi Állatpark esetében például a saját termelőink idén nem tudták előállítani ezekből a terményekből a szükséges mennyiséget, így most két-háromszoros áron kell ezeket beszerezni – ismertette az állatkert igazgatója.

Hozzátette, külön problémát jelent, hogy az állatok számára tengeri halat és különböző Európa más országaiban készült tápokat is szükséges vásárolni, ezekért pedig euróban kell fizetni. A tengeri halak ára körülbelül 20 százalékkal eleve nőtt a piacon a beszerzést pedig a jelenlegi forint-euró árfolyam még költségesebbé tette.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés