mosz2A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az áram és a gáz áfájának csökkentését várja az államtól. Karácsony Gergely szerint az önkormányzati járóbeteg-szakrendelők államosításával az állam felrúgná az atlétikai vb ügyében kötött megállapodást.

Miután a belügyminiszter által vezetett Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsán semmilyen érdemi segítségre nem kaptak ígéretet, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) mai elnökségi ülésén a sürgető energiakrízisre tekintettel – korábban csak javaslatként megfogalmazott – Nemzeti Energiacsúcs összehívása mellett döntött.

A szakértőkkel történő eszmecserére, a szakmai vélemények összegzésére három héten belül kerülhet sor. Gémesi György, a MÖSZ elnöke jelezte: Balla György miniszteri biztos eddig már 140 település vezetőjével egyeztetett az önkormányzatoknak nyújtandó állami segítségről, de egyetlen konkrétum hangzott csak el, hogy december közepéig kell elkészítenie egy kormány-előterjesztést, ami azt is jelenti, hogy december 31-ig semmilyen segítségre nem számíthatnak a települések.

(Jövő év elejétől az állam ott avatkozik majd be, ahol az önkormányzat a kötelező feladatainak ellátására sem képes, bár arról, hogy pontosan mi is számít kötelezően ellátandó önkormányzati feladatnak, ugyancsak vita van.)

A MÖSZ javaslata az, hogy a távhő áfájához hasonlóan a gáz és a villany áfáját is öt százalékra csökkentse az állam. Csatlakoztak Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök javaslatához, amely szerint az önkormányzatok ne kössenek az MVM-mel egyelőre féléves vagy egyéves szerződést, legfeljebb egy hónapra szerződjenek, mert ez esetben a napi gáz- és villanyár lehet az irányadó.

Az egészségügy átalakítását célzó, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár által jegyzett koncepcióról Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: mivel csak szóbeszédből ismerik a tartalmát, arról az önkormányzatok szervezetei nem mondhatták el a véleményüket, nem támogatják. Ugyanakkor szívesen egyeztetnének ennek szakmai részleteiről. Lehetnek ugyanis elemei, amelyek elfogadhatók lennének, de a főpolgármester leszögezte, hogy az önkormányzatokhoz tartozó járóbeteg-szakellátás teljes körű, kötelező államosítását biztosan nem fogadják el.

A centralizáció sohasem oldja meg a forráshiányt és a szakemberhiányt. Az egészségügyben is ettől szenvedünk. Nem a centralizáció hiánya, hanem a megfelelő bérek és a megfelelő szakembergárda hiánya jelenti az igazi problémát.

A koncepció elfogadása Karácsony Gergely szerint nagyon jelentős forráskivonást is jelentene. Emlékeztetett: Budapest húszmilliárd forintot fordít évről évre a főváros egészségügyi ellátórendszerének fejlesztésére.

Arra is emlékeztetett, hogy 2019-ben a kormánnyal kötött megállapodás értelmében a főváros vállalta a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésének támogatását, cserébe az állam öt éven keresztül évi ötvenmilliárd forinttal segíti az Egészséges Budapest Program keretében a fővárosi egészségügyi rendszer infrastruktúrájának fejlesztését.

Nem azért kötötték ezt a megállapodást, hogy az ebből a forrásból eddig felújított, felszerelt vagy kibővített rendelőket most odaadják az államnak.

A részleteiben nem ismert koncepció, illetve az azon alapuló törvényjavaslat tehát – a főpolgármester szavai szerint – ennek a megállapodásnak a felrúgását jelentené.

(Index.hu)

Hirdetés