bekesmonkTöbb mint 8 milliárd forinttal, 94,8 milliárd forintra nőtt a TOP (Területfejlesztési Operatív Program) Plusz Békés megyében felhasználható keretösszege – közölte a Békés Megyei Önkormányzat.

A közleményben azt írták, új elem a TOP Plusz pályázatokban, hogy köznevelési intézmények fejlesztésére is lehetőség nyílik több mint 4,2 milliárd forint nagyságrendben. Ezt a keretet a megyei tankerületek használhatják fel.

Csaknem 2,6 milliárd forinttal emelkedett az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére felhasználható keretösszeg, amelyből célzottan a megyei gyógyfürdőket fejleszthetik. Így felújítások várhatók a békési, a békéscsabai, a füzesgyarmati, a gyomaendrődi, az orosháza-gyopárosfürdői és a szarvasi strandon.Ugyanennyivel nagyobb összeg fordítható a 4-5 számjegyű utak fejlesztésére.

A pluszforrásból a békéscsabai járásban 5,1 kilométernyi, a gyomaendrődiben 2,8 kilométernyi, a mezőkovácsháziban pedig 2 kilométernyi utat korszerűsíthetnek.

Aktív turizmus fejlesztésre több mint 3,2 milliárd forintot fordíthatnak a megyei pályázók.A közleményben idézték Zalai Mihályt, a közgyűlés elnökét, aki elmondta: ahogyan az előző ciklusban, most is arra törekszenek, hogy a megyei keretet meghaladó mértékben érkezzenek fejlesztési források ipari és turisztikai fejlesztésekre, egészségügyi, szociális, oktatási intézmények korszerűsítésére, energetikai beruházásokra, kül- és belterületi utak és kerékpárutak építésére, korszerűsítésére.

Békés megyébe 2014 és 2020 között TOP-os forrásból eredetileg 58 milliárd forint érkezett volna, ám meghaladta a 84 milliárdot a beruházások értéke.

Hirdetés