nemeth_szilard01Több fogyasztóvédelmi problémát is felszínre hozott a rezsicsökkentés, ennek nyomán feljelentés született a korábbi fővárosi távhődíj-megállapítás miatt, próbaperek indulhatnak bizonyos helyeken a szemétszállítás drágulásával kapcsolatban, továbbá még mindig vizsgálják a hibás formátumú rezsiszámlákat – jelentette az MTI.

A Fővárosi Önkormányzat által 2007-2008-ban alkalmazott távhődíj-meghatározás miatt feljelentést tett a legfőbb ügyésznél az energetikai hivatal - közölte a sajtóval Németh Szilárd, a Fidesz szakpolitikusa. Elmondta, hogy a Magyar Nemzet cikke nyomán energetikai hivatali vizsgálatot kért a Főtáv korábbi árképzéséről. A vizsgálat megállapította: a Fővárosi Önkormányzat mint árhatóság olyan magas távhődíjat határozott meg, hogy az a szolgáltatás valódi költségein túlmenően például alapítványi támogatások kifizetésére is fedezetet nyújtott. Ez felveti az árdrágítás büntetőjogi tényállásának megvalósulását - idézte a hivatalt Németh Szilárd.

Elmondta azt is, hogy még mindig vannak olyan közműszolgáltatók, amelyek nem tartják be az új számlaképekről szóló, február 19-étől hatályos rendeletet. A GDF Suez például 734 ezer rossz számlát állított ki. A rezsicsökkentésről szóló, még nem hatályos törvényjavaslat alapján a cégnek emiatt összesen csaknem 7,5 milliárd forint kötbért kellene kifizetnie a fogyasztóknak.

Németh Szilárd azt is jelezte: próbapereket készül indítani az olyan "galádságok" miatt, mint ami például Dunavecsén történt, ahol van olyan háztartás, amelynek száz százalékkal emelkedett a szemétszállítási díja idén. Németh Szilárd szerint a törvény egyértelműen fogalmazott: január 1-jétől 4,2 százalékkal lehet emelni a díjakat.

Hirdetés