bolcsode01A kormány programjának eredményeként a bölcsődék finanszírozása kiszámíthatóbbá, működtetésük biztonságosabbá vált - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a bölcsődék napja alkalmából az MTI-vel.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár Egerben, a programsorozat hivatalos megnyitóján a bölcsődei dolgozók munkáját méltatta, és arról beszélt: az elmúlt négy évben megkezdődhetett a nagyon rossz állapotban lévő bölcsődék felújítása és újak építése.

Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere közölte, a bölcsődei munka az elmúlt esztendőkben megkapta a megfelelő elismerést a magyar államtól és az önkormányzatoktól, biztosították az ahhoz szükséges feltételeket. Felidézte, Egerben a közelmúltban kezdődött meg az a 350 millió forintos beruházássorozat, amelynek keretében teljesen felújítanak három bölcsődét.

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke elmondta: az utóbbi években jelentősen nőtt a bölcsődei férőhelyek száma. Így több mint 38 ezer 500 férőhely van összesen csaknem 720 bölcsődében. Kitért arra: olyan pályázati kiírásokra is szükség lenne, amelyek nem kötik a gyereklétszám bővítéséhez a bölcsődék felújítását.

Az Emmi a közleményében rámutatott: az év elejétől a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátását magasabb összeggel támogatja a kormány. A gyes időtartamának három évre történő visszaállításával, továbbá a gyed extra bevezetésével arra törekedtek, hogy minden élethelyzetben segítsék a gyermekvállalást és a nők számára könnyebb legyen a visszatérés a munkahelyre - írták.

A bölcsődék napja április 21-e Magyarországon. 2010 óta annak emlékére ünneplik, hogy Pesten Forrayné Brunszvik Júlia kezdeményezésére 1852-ben ezen a napon nyílt meg az ország első bölcsődéje.

Hirdetés