miskolc 01Mintegy 47,5 milliárd forintos főösszeggel elfogadta Miskolc 2023-as költségvetését a város közgyűlése. Szopkó Tibor alpolgármester szerint legalább 30 milliárd forinttal többet tudna felhasználni a város, tehát „minden forint mellől majdnem egy újabb forint hiányzik”.

Az idei költségvetés összeállításnál elsődleges szempont volt a működési egyensúly megtartása és az önkormányzati feladatok zavartalan elvégzése – mondta Szopkó Tibor –, 47,5 milliárd forintos bevétellel és kiadással számolnak, a költségvetés tehát egyensúlyi, „holott a mozgástér soha korábban nem látott mértékben szűkös volt”. Az alpolgármester szerint ésszerűen, takarékosan akár 30 milliárd forinttal több forrást is fel tudna használni az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy a több mint 47,5 milliárd forintos főösszegnél minden forint mellől csaknem egy újabb forint hiányzik a büdzséből.

Arra számítanak, hogy érdemi korrekciót hajthatnak majd végre év közben. A forráscsökkenés és a kiadások növekedése veszélyeztetheti a miskolci közszolgáltatások ellátását, így a városüzemeltetést, a helyi közösségi közlekedést, vagy akár a szociális, köznevelési intézmények működtetését, a gyermekétkeztetést. Állami beavatkozásra van szükség, folyamatos, kiszámítható és felelős állami szerepvállalás nélkül ugyanis a rendelet végrehajtása veszélybe kerülhet a gazdasági környezet változása esetén – mondta Szopkó Tibor.

Megemlítette azt is, hogy Miskolc szolidaritási hozzájárulási kötelezettsége 1,3 milliárd forintról 3,6 milliárdra nő idén. A városüzemeltetési működési feladatokra összességében csaknem 9,8 milliárd forintot fordít Miskolc 2023-ban, ez több mint 2,1 milliárd forinttal haladja meg az előző évi összeget. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) önkormányzati támogatása egymilliárd forinttal több idén, így már eléri a 4,3 milliárdot. A szociális ágazatra 7,4 milliárd forintot, az oktatásra több mint 6,3 milliárdot fordít a város, kulturális és idegenforgalmi célokra pedig csaknem 4,7 milliárd forintot. A Miskolci Önkormányzati Rendészet mintegy 700 millió forintból gazdálkodhat.

A költségvetési vita előtt Veres Pál (Velünk a Város) polgármester elmondta, hogy a gazdasági nehézségek „súlyosak”, bár némiképp enyhülni látszik az energiaválság. Leszögezte, hogy „nagyon nehéz” év elé néznek a gazdasági társaságok és az önkormányzatok, hiszen a bevételi oldalon nem lehet megfelelő növekedést prognosztizálni, a kiadási oldalon viszont megnövekedtek a terhek.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy vélekedett, a miskolci közösségi közlekedés „három éve kritikán alul működik”, és bár az MVK önkormányzati támogatása nőhet, kérdés, hogy ettől jobb lesz-e a szolgáltatás színvonala. Hozzátette, a közbiztonságon is javítani kell, és követelte a Salkaházi Sára-programból a nyugdíjasokat támogatásának idei kifizetését.

Varga Andrea (Velünk a Város) az önkormányzatok jogainak visszaadásáról és az „igazságtalan állami újraelosztásról” beszélt. Utóbbival kapcsolatban Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető azt mondta, hogy a miskolci vállalkozások és magánszemélyek 2022-ben több mint 300 milliárd forintot fizettek be az államkasszába, amiből az önkormányzat mindössze 17 milliárd forintot kap vissza. Azt várnák el az államtól, hogy igazságosan ossza el a miskolciak által befizetett pénzeket. Ha minimum 50 milliárd forintot megkapnának, a közfeladatokat biztonsággal el tudnánk látni.

Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője erre „álságosnak” nevezte a költségvetés-tervezetet, amely véleménye szerint nem reflektál a miskolciak valós igényeire. Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város) önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy továbbra is támogatják a miskolci nyugdíjasokat, gondoskodó a költségvetés. Csaknem kétórás vitát követően a közgyűlés 16 igen és 9 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a költségvetést.

Hirdetés