kozbeszerzes piktogramAz előző évekhez hasonlóan az önkormányzatok és intézményeik voltak a legnagyobb közbeszerzők tavaly. A kiírások 45,6 százaléka, a beszerzések összértékének pedig 29,7 százaléka köthető ehhez az ajánlatkérői körhöz. A közbeszerzések 2012. évi értéke a GDP 4,7 százaléka volt, ez is kevesebb az 5,2 százalékos 2011. évi értéknél.

Az ajánlatkérők összesen 8451 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak, amely 22,6 százalékkal kevesebb a 2011. évinél, az eljárások értéke 1333,5 milliárd forintot tett ki, ez 8,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - tartalmazza a Közbeszerzési Hatóság éves parlamenti beszámolója.

Az eredményes eljárások közül 3647-nél került sor EU-s forrás felhasználásra, ami az összes eljárás 43,2 százaléka. Az uniós forrásokhoz kapcsolódó eljárások átlagos értékének 2009. óta tartó csökkenése megszakadt: tavaly átlagosan 197,9 millió forint jutott egy-egy ilyen eljárásra, ami közel 55 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az uniós társfinanszírozású eljárásokban az építési beruházások dominálnak. Az uniós eljárásrendben lefolytatott közbeszerzési eljárások többsége, 68 százaléka - a legnagyobb nyilvánosságot és átláthatóságot biztosító, nyílt eljárástípus adta. A tárgyalásos eljárások gyakoriság nem változott, az aránya 28 százalékot tett ki. Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásra az uniós támogatású közbeszerzéseknél 278 esetben került sor, 135 milliárd forint értékben, szemben az előző évben regisztrált 341 eljárással és 161,2 milliárd forinttal.

Az új közbeszerzési törvény a nemzeti eljárásrendben (ezek a kisebb összegű közbeszerzések) gyökeres változásokat hozott az eljárás-típusoknál. Legtöbb esetben (54,4 százalék) a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást választották az ajánlatkérők.

A beszerzési tárgyakat vizsgálva, tavaly a legtöbb közbeszerzés szolgáltatás megrendelésére irányult, az összes beszerzés 39,8 százaléka volt ilyen, megelőzve ezzel a korábbi két évben listavezető építési beruházásokat. A beszerzések értékében viszont továbbra is az építési beruházás vezet. A külföldi cégek jellemzően az uniós eljárásrendben lefolytatott beszerzéseken indultak, de szerepük nem volt jelentős.

Hirdetés