kissambrus2Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról számolt be, hogy már tavaly közölte: ha semmi nem változik, akkor veszélybe kerül az önkormányzati közszolgáltatások működése, és erre a terepre érkezett meg a háború és az energiaválság. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a helyzet nem rózsás, mint kiderült, Budapest 15-20 milliárdos mínusszal fogja kezdeni 2023-at.

„A nyár végén azt mondtam, három lap van az asztalon, ha legalább az egyiket sikerül megjátszani, akkor elkerülhetjük a technikai csődöt" – mondta a főpolgármester-helyettes és ismertette azokat a bizonyos „lapokat".

  • Az állami közlekedési normatíva 12 milliárdos lapját már felfordítottuk, hiszen a támogatási szerződést már aláírtuk, de a pénz még nem érkezett meg.
  • A beruházási hitelkérelmet a kormány még nem hagyta jóvá, holott ha megtenné, akkor az aláírt kontraktusok révén rögtön lehívható lenne a 32 milliárd forintos kölcsönből a likviditási szempontból szükséges rész. Ebből valójában már elköltöttünk 14 milliárdot a futó, állami, uniós forrásokkal nem fedezett beruházásokra: az útfelújításokra és szociális intézmények kisebb volumenű korszerűsítési munkáira.
  • A BKV 14 milliárdos energiakompenzációs igényére sem érkezett eddig kormányzati válasz. A Lánchíd rekonstrukciójára ígért 6 milliárdos támogatást sem kaptuk még meg. Holott a kormány azt ígérte, hogy a felújítás végén fizetnek.

A főváros várhatóan még idén kifizeti az utolsó két számla egy részét, de a pénz nincs itt. Minden reggelemet azzal kezdem, hogy megnézem a főváros folyószámla-egyenlegét, hogy hol tartunk – mondta a Népszavának Kiss Ambrus.

Kiss kijelentette, 2023-at várhatóan 15-20 milliárd mínusszal kezdik majd meg, de szerencsére most még pluszban vannak.

„Azonban a BKV-nak hamarosan utalni kell a 22 milliárdot, hogy fizetni tudja az energiaszámlát és a munkabért. Várhatóan 15-20 milliárdos mínusszal zárjuk az idei évet és indítjuk az újat. 2023-ban amellett, hogy továbbra sem lesz pénz az utak, hidak, ivóvízhálózat rekonstrukciójára, a napi szintű működés is forráshiányos lesz.”

Hirdetés