penz2Február végéig az ötezer fő alatti települések hiteleit is átveszi az állam, a teljes körű adósságkonszolidáció pedig lehetőséget teremt az új beruházásokra. A következő hat évben az uniós források legalább 60 százalékát gazdasági fejlesztésre kell fordítani, ebben Pest megyének komoly lehetőségei vannak - emelte ki a Rádió Orientnek nyilatkozva Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke és Tarnai Richárd kormánymegbízott.

2010-ben a Parlament zászlajára tűzte a közigazgatás teljes átalakítását. Utóbbi régóta esedékes volt, már 1989-90-ben komoly viták zajlottak arról, hogy az újonnan alakult önkormányzatok milyen hatáskörrel rendelkezzenek, és milyen feladatokat lássanak el. Az akkori lobbi nem fogadta el, hogy az állami feladatokat az állam, a helyieket az önkormányzat lássa el - ehelyett kevert rendszert hoztak létre, amiben a jegyzőt az állam is felügyelte, a közigazgatási feladatok jó részét pedig az önkormányzatokra bízták. 2013-óta végre a jegyző igazi munkáltatója a polgármester és a megyei közgyűlés elnöke - hangsúlyozták a Rádió Orient vendégei.

A kétezres évek közepére a megyei önkormányzatoknak már nem volt olyan igazi bevétele - leszámítva az illetékbevételeket – amivel a saját költségvetését úgy tudta volna irányítani, hogy az ne legyen veszteséges. A folyamatos, sokszor közigazgatást is érintő feladatbővülés mellett komoly önkormányzati finanszírozási gondok akadtak - mondta Szűcs Lajos. 2010-ben ebben is lépni kellett, és ennek nyomán ma már tiszta felelősséggel működik az új rendszer a nyilatkozó szerint.

2012-től az önkormányzati feladatokat az önkormányzatok látják el, a kormányhivatalok pedig azokat a közigazgatási feladatokat végzik, amely állami teendő, és ezeket a törvény –helyesen – az ő felelősségi körükbe utalta. Nem volt könnyű, a megyei elnökök veszteségként élték meg az átalakítást, ugyanakkor voltak az úttörők, náluk próbálta ki először a konszolidációt is az állam - emelte ki a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Tarnai Richárd hozzáfűzte, mind az önkormányzati, mind az állami részen a feladatuk a köz szolgálata, hogy a területükön élő emberek életéhez a lehető legjobbat tudják nyújtani - a kormánymegbízott szerint ez igaz a beruházásokra és az egyablakos ügyintézésre is.

Az önkormányzatok és a kormányhivatalok között a munkakapcsolat folyamatos, az átalakulás idején pedig napi kapcsolatban voltak. Most is közösen kell készülniük a tavaszi választásokra. 2002-2010 között az önkormányzatok állami feladatokat láttak el, de a fejlesztéshez és működéshez az állami költségvetés terhére hiteleket vettek fel. 2011-ben a megyei önkormányzatok, majd az 5000 fő alatti, következő évben az e feletti települések hitelét vállalta át az állam. 2014. február 28-ig a maradékot is átvállalja, ami után a 2014-2020 közti időben lehetőséget kapnak további fejlesztésekre - hangsúlyozta a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A Pest megyei kormánymegbízott ezzel kapcsolatban kiemelte, ezek az intézkedések szintén az államadósság csökkentését szolgálják.

Mint Tarnai és Szűcs kiemelték, a 2014-2020 közötti fejlesztési lehetőségekkel külön tanulmány foglalkozik, valamint indítottak egy honlapot is, ahová az egyes települések innovációs terveit, konkrét projektjavaslatait várják - ha ezt minden érintett önkormányzat látogatja, az is kizárható lesz, hogy egymást ütő fejlesztési tervekkel jelentkezzenek. A Rádió Orient műsorában az is elhangzott: minden településvezető számára kötelező szabály, hogy a következő időszakban az elérhető EU-s források 60 százalékát gazdasági fejlesztésre fordítsa. A beküldött programjavaslatok minden évben bekerülnek az állami költségvetési terv projektjei közé, elbírálásuk pedig központosítva történik majd.

Tarnai emlékeztetett, Budapesten és Pest megyében él a lakosság 30, és az ország gazdasági szereplőinek 40 százaléka; ezért különösen fontos, hogy a fejlesztési forrásokat maximális értékben hívhassák le és a legoptimálisabb módon használják fel. Pest megye előtt komoly lehetőségek állnak, de bízunk benne, hogy sikerre van ítélve - zárták a beszélgetést a stúdió vendégei.

Hirdetés