trafoNem szívesen teszik ki magukat az energiapiaci ingadozásoknak a nagyobb gazdasági szereplők – fogalmazott az Index megkeresésére Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője annak kapcsán, hogy egyre több önkormányzat – köztük Budapest is – kiszolgáltatott helyzetbe került, és napi áron csak beszerezni az áramot.

Több önkormányzat és közfeladatot ellátó vállalat nem rendelkezik hosszú távú energiaszerződésekkel , ezért piaci áron kénytelenek beszerezni az energiát. Mostanra politikailag átitatott üggyé vált, hogy ezek a szereplők nem vagy csak nagyon magas áron kaptak ajánlatokat. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége korábban azt javasolta, hogy az önkormányzatok ne kössenek az MVM-mel fél- vagy egyéves szerződést, legfeljebb egy hónapra szerződjenek.

Karácsony Gergely főpolgármester is határozottan tette : Budapest napi áron szerzi be az áramot, továbbá úgy fogalmazott, amíg nem látják, hogy egészen pontosan milyen áramszámlája lesz BKV-nak, megpróbálnak mindenen spórolni. Így ezekben az esetekben a napi gáz- és villanyár lehet az irányadó.

A cikk folytatódik, itt

Hirdetés