koztemetes_mecsesMegtárgyalta, és elfogadta a kormány a szociális temetésről szóló javaslatot. A szociális temetést az elhunyt hozzátartozói kérhetik az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. A kormány számításai szerint a szociális temetés lehetősége összesen egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában.

A szociális temetés lehetőséget biztosít urnás temetésre is. Az érintett családnak az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen lesz lehetősége megadni a végtisztességet az elhunytnak – közölte a Belügyminisztérium.

Az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét. Lényeges különbség azonban, hogy a köztemetés igénybevétele esetén a temetést intéző és annak költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra, ezzel szemben a szociális temetés valódi díjmentességet tesz lehetővé. A hozzátartozóknak nem kell anyagi terhet vállalniuk, mert az állam ingyenesen szolgáltatja a temetéshez szükséges kellékeket, és átvállalja a gyászolók egyéb költségeit, köztük a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást.

A belügyi tárca tájékoztatása szerint az önkormányzat a jövőben is gondoskodni fog a köztemetésről, amennyiben az elhunytnak nincsenek hozzátartozói. Illetve abban az esetben is, ha a családtagok nem veszik igénybe a szociális temetést, de nem tudnak gondoskodni az eltemettetésről.

Hirdetés