muvhaz2Sorra zárnak be a fűtési szezonra a művelődési házak. Minél nagyobb a város, annál nagyobb rezsiszámlával kell megküzdeni az intézményeknek, és minél kisebb a település, annál valószínűbb, hogy az egyetlen művelődési lehetőség kerül veszélybe. A helyzet aggasztónak tűnik, intézményvezetők és szakértő segítségét kértük abban, hogy felderítsük, mennyire az.

Az első dolog, amit ebben az országban lekapcsolnak a rendszerről, az mindig a kultúra – véli Dombóvári István humorista, Jászkarajenő művelődési házának vezetője, akit más intézményvezetőkkel együtt arra kértünk, vázolja, milyen helyzetbe kerültek a közművelődés kisebb-nagyobb fellegvárai a rezsiválság miatt.

Egy júliusban megjelent kormányrendelet kizárta a rezsicsökkentésből azokat az önkormányzatokat és cégeket, amelyek eddig kedvezményes áron jutottak energiához. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azzal indokolta ezt, hogy jelentős részük ki tudja termelni a pénzt a magasabb energiaszámlákhoz – amelyek összege az öt- vagy akár a tízszeresére is növekedhet az elszálló gázárak miatt. Nyilvánvaló volt, hogy a megszorítások ideje jön, az önkormányzatok pedig rendre onnan vesznek el, ami „nem létfontosságú”: kultúra és a sport esik áldozatul először.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés