alairas fejer megyeA Fejér Megyei Közgyűlés nyolcszátizennégy-millió forint támogatást juttat Kulcs, Iváncsa és Adony önkormányzatának a Duna mente–Fejér megye különleges gazdasági övezetből befolyt bevételekből – közölte a megyei önkormányzat.

A támogatási szerződést aláírta már Kulcs polgármestere, Jobb Gyula és Molnár Krisztián (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke. Iváncsa független polgármestere, Molnár Tibor, illatve Adony független polgármestere, Ronyecz Péter szignózta az erről szóló dokumentumot. A három település lakossága összesen sem éri el a tízezret.

Iváncsa 414 millió forint támogatást kapott, ebből 75 millió forint működési célú, a többit fejlesztésekre fordítja a település: csapadékvíz-elvezető árok, járdák, valamint utak rekonstrukciójára, az iskolai étkező és konyha, valamint a családsegítő épületének felújítására, a Határ utcai szennyvízelvezetés kiépítésére, továbbá a katolikus temető fejlesztésére.

Adony 200 millió forinthoz jutott, ebből 62 millió működési támogatás. A többi forrást futókör kialakítására, kézilabdapálya világításának kiépítésére, a városközpont vízelvezetésének pótmunkáira, új buszváró kialakítására, illetve a már meglévő felújítására, a rendőrőrs bútorzatcseréjére, a Sarlós Boldogasszony-templom felújítására, valamint útfelújításra fordítják.

Kulcs szintén 200 millió forintos támogatásban részesült, ebből 40 millió működési célú. A fennmaradó 160 millió forintot egyebek mellett új bölcsődei férőhelyek kialakítására, a Hargita utcai partfalcsuszamlás helyreállítására és a kulcsi pumpapálya önrészének biztosítására tervezik elkölteni.

Az övezet negyedik településén, Rácalmáson még október 6-án írta alá a szerződést Schrick István (Rácalmás Városvédő és Szépítő Egyesület) polgármester és a megyei elnök. A városnak 1,048 milliárd forint jutott, a támogatásból 473,5 millió forintot egészségügyi alapellátásra, szociális ellátásra vagy közutak fenntartására fordítanak, 550 millió forintból pedig fejlesztéseket finanszíroznak.

A különleges gazdasági övezetek célja, hogy egy adott területen sikeresen valósulhassanak meg a kiemelt beruházások. Az innen befolyó adóbevételek az érintett települések fejlesztésére fordíthatók.

Hirdetés