gemesi orbanbOrbán Balázs Gémesi Györgynek: Stabil az önkormányzati rendszer.

Milyen az önkormányzatok helyzete a járvány idején? Van-e együttműködés az ellenzéki vezetésű városok és a kormány között? A Mandiner által szervezett vitaesten Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese csapott össze egymással.

A korlátozások csak lassítani tudják a védekezést, ezért kell fókuszálni az oltásra. Magyarország nem elszakad az élmezőnytől az oltottságban, hanem az élmezőny szakad el tőlünk – jelentette ki Orbán Balázs miniszterhelyettes a vitán, majd az önkormányzatok helyzetére tért ki: – A rendszerváltozás előtti időszakot az önkormányzatiság teljes hiánya jellemezte, majd 1990 után teljes autonómia valósult meg.

Ennek mélypontja volt a 2002 és 2010 közötti időszak, amikor is a 8500 állami feladat közül körülbelül háromezer az önkormányzatoknál landolt, így a feladatok újrafelosztására volt szükség – mutatott rá Orbán Balázs, aki jelezte, 2010-ben már nagyon pocsék volt a helyzet: a kormánynak stabilizálnia és konszolidálnia kellett az önkormányzati szektort. Az adósságkonszolidáció végösszege 1400 milliárdosra duzzadt, a feladatok mellett így a finanszírozási teher nagy része is kikerült az önkormányzatok alól – közölte a miniszterhelyettes, majd arról beszélt, hogy az önkormányzati bevételek az Alaptörvény bevezetése után adózás mellett is jelentősen növekedtek, s ennek 2020 vetett véget.

A cikk itt olvasható tovább »

 

Hirdetés