polghKevésbé lesz stabil egy település, ha a polgármesterét egy testület választja meg, és nem a lakosság. Erre Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke hívta fel a figyelmet. Karácsony Gergely főpolgármester előzőleg nem tartotta kizártnak, hogy a kétharmados többség birtokában a kormánypártok teljesen átszabják a 2024-es önkormányzati választást.

A források és jogkörök elvonását sérelmezte a főpolgármester az ATV Voks című műsorában. Karácsony Gergely korábban a HVG-nek is nyilatkozott. Az interjúban a főpolgármester azt mondta: érdemes felkészülni arra, hogy 2024-ben nem olyan formában lesznek az önkormányzati választások, mint ahogyan azt megszoktuk. Vitapartnere, Székesfehérvár kormánypárti vezetője komolytalannak tartotta ezt a felvetést.

„A kormányzat erős államban gondolkodik, és erős állam pedig nincs erős önkormányzatok és települések nélkül” – jelentette ki Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Az önkormányzatok jövőbeli mozgástere még kérdés. Az viszont jelzésértékű lehet, hogy bár a Főváros nem támogatja a fővárosi Liget projekt további építkezéseit, a miniszterelnök elszánt a kérdésben. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem túl pozitív az önkormányzatiság kapcsán.

„Jogszabályi kereteken belül a polgármesterek hatáskörét korlátozzák” – mondta Gémesi György, a szövetség elnöke. Hogy ez végül így lesz-e, az csak a Fidesz érdekétől függ, legalábbis Gémesi szerint. A szövetségi elnök szerint a lakosok érdeke, hogy a városvezetőket ők válasszák meg.

„Ha egy testület választja meg a polgármestert, akkor annak megvan a lehetősége, hogy bármikor leválthassa, akár 3 vagy 4 polgármester is cserélhet helyet egy cikluson belül, és ez azt eredményezi, hogy a településen a stabilitás és a biztonság nem lesz olyan erős, mint amit a polgárok elvárnak” – magyarázta Gémesi György.

Közben a XXI. Század Intézet elemzője azt mondta azATV Híradónak: a kormánynak nem érdeke az önkormányzatiság átalakítása. Ezt részben a választási győzelemmel magyarázta. „Ebben a helyzetben én nem látom értelmét annak, hogy bármilyen módon, ezen bárki változtasson, főleg nem úgy, hogy jól látszik, hogy a Fidesz a nagyvárosokat is megnyerte, sőt, a Fidesz sokkal jobb eredményt ért el Budapesten, mint azt 2018-ban” – fejtegette Nagy Ervin.

Ezzel szemben a politikai elemző úgy véli: a hatalom a központosításban hisz. Majd hozzátette azt is: károsnak tartja, hogy 2014-től a polgármesterek nem lehetnek egyben parlamenti képviselők is. „Így a polgármesterek a parlamenten belül nem tudják képviselni a települési önkormányzataik érdekeit, és ezáltal olyanok dönthetnek a parlamentben, akik nem polgármesterek vagy önkormányzati képviselők” – jelentette ki Nagy Attila Tibor, aki szerint az is a kormány érdeke lehet, hogy a települések ne segíthessék elő az ellenzék megerősödését.

(ATV)

 

Hirdetés