tervepitA Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a kormány – az önkormányzatok akaratával szemben – átminősítsen területeket, így akár zöldterületeken is beruházásokat valósítsanak meg.

„Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak” – idézi a nyugat.hu a törvényjavaslatot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán nyújtott be az országgyűlésnek.

A törvényjavaslat megvonná a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat, továbbá lehetővé tenné a kormány számára, hogy – akár az önkormányzatok akaratával szemben – átminősítsen területeket.

Utóbbi lehetőséget biztosítana arra, hogy akár zöldterületeken is beruházásokat valósíthasson meg a kormány.

Semjén Zsolt javaslata szerint a kormány akár el is törölheti az érvényes önkormányzati rendeleteket.

(168óra)

Hirdetés