csalhazA Balaton-parti és a tóhoz közeli, továbbá a jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Pest és Fejér megyei helységek a legkeresettebbek a falusi csokkal érintett települések közül — derül ki az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portál lapunknak készített összeállításából. Az árakban óriási a szórás, van, ahol budapesti árszínvonal jellemző, ám van, ahol egy-kétmillió forintért is lehet házat venni. Az átlagárak mindenesetre tíz százalékot meghaladó növekedést mutatnak azóta, hogy tudni lehet az új támogatási formáról.

Már a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) első rövid időszakának tapasztalataiból kezd kirajzolódni, milyen adottságú települések lehetnek az új támogatási forma nyertesei. A július elsejei bevezetés óta a Balaton déli partján fekvő Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Budapest és Kecskemét között nagyjából félúton lévő Örkény és a Balaton északi partján található Badacsonytomaj iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés – derül ki az Ingatlan.com Magyar Nemzet részére készített összeállításából. A falusi csok 2486 településének ingatlankínálatát külön aloldalon kezelő hirdetési portál szerint további három tóparti település (Balatonkenese, Balatonfenyves, Balatonederics) és a Fonyódtól alig több mint tíz kilométerre fekvő Lengyeltóti fért még be a tíz legkeresettebb kistelepülés közé. Pest megyéből Tóalmás és Bag, Fejérből pedig Szabadbattyán és Adony számít még igazán népszerűnek.

– Jóllehet nem beszélhetünk tömeges érdeklődésről, az már most látszik, hogy sokak fantáziáját mozgatja meg az új támogatási forma. Ha az érdeklődés szintje fennmarad, minden bizonnyal a népszerű települések árai fognak a legnagyobb mértékben emelkedni a közeljövőben – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Július első két hetében mindenesetre az egy hónappal korábbihoz viszonyítva csaknem negyven százalékkal nőtt azok száma, akik telefonon is informálódtak a tulajdonosoknál. Ez a legnépszerűbb települések esetében kétszáznál több érdeklődőt jelent. Összehasonlításul érdemes rögzíteni, hogy a falusi csok településein hat-hét jelentkező a jellemző, a támogatás bevezetése előtt pedig még ennyi sem volt. Noha az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési oldalnak számító Ingatlan.com mintegy 15 ezer falusi csokos hirdetést tart számon, a tényleges kínálat ennél jóval nagyobb lehet. Főként kisebb helységekben ma is gyakori, hogy csak egy kirakott tábla jelzi, hogy az ingatlan eladó.

A falusi csok településein az átlagos négyzetméterár jelenleg 88 ezer forint. Ez önmagában nem sokat mond, hiszen óriási a szórás, az azonban figyelemre méltó, hogy egy éve – amikor még nem lehetett tudni a falusi csokról – csak 79 ezer forint volt az átlag. Egy ingatlan jellemző átlagára eközben nyolcmillió­ról kilencmillió forintra emelkedett.

Noha első ránézésre sokan azt gondolhatják, hogy az érintett helységek elnéptelenedő, súlyos munkanélküliséggel, bűnözéssel és más nehézségekkel küszködnek, a legtöbb esetben ez koránt sincs így. Nem véletlen, hogy többtucatnyi településen jóformán budapesti vagy legalábbis a külső pesti kerületek árával versengő árszinttel találkozni. A jelenleg zajló Művészetek Völgye egyik oszlopos helyszínén, Vigántpetenden például az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterára megközelíti a 900 ezer forintot. Két kedvelt balatoni üdülőhelyen, Tihanyban és Balatonakaliban 650 és 700 ezer forint körüli az átlagár.

A július 1-jétől elérhető falusi csok lényege, hogy a csok kiemelt összege használt ingatlan vásárlására, felújítására és bővítésére is elérhető, ráadásul ehhez a kedvezményes, kamattámogatott hitelt is igénybe lehet venni. A támogatási összeg legfeljebb fele fordítható vásárlásra. Egy nagycsalád például ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást és legfeljebb 7,5 millió forint kedvezményes hitelt kaphat ilyenkor, hasonlóképpen a saját tulajdonban lévő ingatlana felújítására is. Vásárlás és felújítás esetén akár 10 plusz 15 millió forint is kapható a falusi csok keretében.

(Magyar Nemzet)

Hirdetés