lazar_janosAz elmúlt huszonkét év egyik legnagyobb sikerágazata volt az önkormányzatok működése, hiszen míg minden politikai és társadalmi intézmény iránt jelentősen visszaesett a bizalom, az önkormányzatok bizalmi indexe nem csökkent.

Ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mondta az Önkormányzatok jelene és jövője című rendezvényen, amelyen polgármesterek és a Fidesz önkormányzati tagozata országos tanácsának tagjai vettek részt - tudósít az MTI.

2006 után alapvetően "fenntartó, működtető" települési önkormányzatok jöttek létre, de a jelenlegi kormánynak az a célja, hogy az állami feladatokat ellátó önkormányzatok helyett "tisztább profilú", a településeket fejlesztő és a helyi ügyeket intéző önkormányzatok legyenek, amelyeknek fő feladata a helyiek életminőségének javítása – mondta a szónok. Rengeteg tehertől sikerült megszabadítani az önkormányzatokat, a jelenlegi átalakításra nem veszteségként, hanem lehetőségként kell tekinteni - hangsúlyozta.

2010-ben kevesen látták át "a baj mélységét", a kormánynak a csőd, az összeomlás széléről kellett visszahoznia az országot, az ország működőképességének fenntartása volt a kérdés – idézte fel. Kijelentette: a kormánynak le kellett zárnia a rendszerváltozást, mert az elmúlt 20-22 év pártállástól függetlenül sokaknak komoly kudarcot hozott, többen veszteségként élték meg ezt az időszakot. A választópolgárok változást akartak, és a gazdasági helyzet is ezt diktálta, mert ha csak a megszorításokat folytatták volna, azzal legfeljebb elnapolni lehetett volna a csődöt.

Lázár János szerint bölcsen és helyesen döntött a kormány, amikor úgy határozott, hogy komoly társadalompolitikai átalakításba kezd, új társadalmi-gazdasági rendszert próbál felépíteni. Ennek részeként át kellett gondolni az önkormányzati feladat- és hatásköröket. Az előző kormány az állami feladatok ellátására az önkormányzatokat vonta be, miközben forrásokat vontak el tőlük, és korlátlanná tették a hitelfelvételi lehetőségeiket. Ennek oka az volt, hogy ha az állam vette volna fel ezeket a hiteleket, az a deficit növekedését jelentette volna - magyarázta. A megyei rendszer is csődben volt, a megyék fizetésképtelenek voltak, amikor a kormány kimentette őket. Ez azért volt, mert "bevétel nélküli helyekre tolta át" a szocialista kormány az állami feladatokat. Magyarország az elmúlt időben elveszítette a versenyképességét a régiójában, ezért az oktatási és egészségügyi rendszer átalakítása elengedhetetlen. Az intézményátvétel révén jobb oktatási és egészségügyi rendszer szervezésére is lehetőség nyílik - mutatott rá.

Az államtitkár megköszönte a jelenlévő polgármestereknek az elmúlt három évben nyújtott támogatást. A Fidesz nem lett volna képes ekkora parlamenti támogatást, ennyi mandátumot és ilyen széles társadalmi bázist elérni és megtartani, ha nem állna mögötte a támogató önkormányzati hálózat - mutatott rá. Hozzátette: ez a Fidesz jövője szempontjából azért is fontos, mert 2014-ben sorsdöntő választás lesz, hiszen lehetőség nyílik arra, hogy egy konzervatív erő másodszor is elnyerje az emberek bizalmát.

Hirdetés