dukaimiklosAz Innovációs és Technológiai Minisztérium , a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium több innovációs célját, programját is bemutatták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csütörtöki „Az innováció és a tudomány kapcsolata" című online konferenciáján.

Dukai Miklós, a BM önkormányzati helyettes államtitkára a helyi innovatív megoldások, önkormányzati jó gyakorlatok című előadásában két projektet mutatott be a konferencián.

Elsőként az Okos város projektet ismertette, amelynek pilot projektje Monoron indult, de kiemelte: a helyi érdekű fejlesztéseknél fő vezérelv, hogy könnyen adaptálhatók legyenek más településeken is.

Bemutatta többek között az okosutca-fejlesztést, amelybe okospad, okoszebra, okosjárda kialakítása is beletartozik.Az okos iskola fejlesztés okostáblák, okoseszközök kihelyezésén felül e-étkezés fejlesztésről is szól, amely a diákok beléptetését, a szülői étkezési befizetést segíti.

A települési térinformatikai platformban a tárolt térképi rétegeket jelenítik meg. Céljuk, hogy az összes önkormányzat térképi adatai egy helyen legyen elérhető.

A közvilágítás modernizációja során nem csak energiatakarékos izzókat helyeznek ki, azokat fényérzékelő, forgalomérzékelő, környezeti szenzorokkal is felszerelik.Az intelligens épületüzemeltetés lényege pedig, hogy a különböző középületekre olyan szenzorokat telepítenek, hogy azokat távolról is lehessen egyszerűen és hatékonyan üzemeltetni.

A BM államtitkára a Vízmegtartó megoldások projekt kapcsán felhívta a figyelmet, hogy Magyarország "vízvesztő" pozícióban lévő ország, kevesebb víz érkezik be, mint ammenyi elhagyja az országot. Ezért céljuk, hogy segítséget nyújtsanak az önkormányzatoknak a vízmegtartásban.

Ez a projekt az ország öt településén – Püspökszilágyon, Bátyán, Ruzsán, Rákócziújfalun, Tiszatarjánban – indult el. Mindegyiknek más a problematikája: árvíz, villámárvíz, belvíz, vagy aszály.

Dukai Miklós azt mondta: ha a pandémiás helyzet lehetővé teszi, jövő tavasszal mindegyik településen helyi bemutatót tartanak a helyi megoldások megismertetésére.

 

Hirdetés