tallai_andras07Az önkormányzati rendszer megújítása más szemléletet fog követelni a vezetőktől: meg fognak szűnni az állandó likviditási problémák, ugyanakkor a jelenleginél sokkal szigorúbb központi finanszírozásra kell számítaniuk az önkormányzatoknak.

Ezt a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekben illetékes államtitkára, Tállai András mondta a hazai pénzügyi-gazdasági élet képviselőinek részvételével zajló VI. Pécsi Pénzügyi Napokon. Az államtitkár arról beszélt, hogy az eddigi forrásorientált és szerteágazó, bonyolult normatívarendszert jövő januártól felváltja a feladatfinanszírozás, a forrásokhoz feladatarányosan lehet hozzájutni. Ez pedig azzal is jár, hogy megszűnnek a szabad felhasználású források, így az önkormányzatok önként vállalt feladatokat csak a saját bevételeik terhére teljesíthetnek. „Az új rendszer új gazdálkodást is jelent az önkormányzatok részéről” - mondta Tállai András.

Ha nincs költségvetése az önkormányzatnak, nem fogadja el a zárszámadást, beszámolási vagy vagyon-nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, az elmulasztott határidőt követő hónaptól a mulasztást megszüntető követő hónapig a támogatásokat felfüggesztik – idézi az államtitkár szavait az MTI. A feladatalapú támogatási rendszerrel kapcsolatban elmondta: a kormányzati támogatás éves szinten kizárólag a kötelezően ellátandó feladatok kiadására lesz fordítható, eltérő finanszírozás esetén a támogatás összegét kamatokkal terhelve kell majd visszafizetniük az érintett önkormányzatoknak. Ugyanakkor az önként vállalt, az állam által prioritásként kezelt feladatok finanszírozására központi támogatás adható.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Széll Kálmán-terv alapján idén 15 milliárd forint az önkormányzati rendszert érintő elvárt megtakarítás. Jövőre még több lesz.

Hirdetés